Διαβάζουμε ότι στις εκθέσεις των μεγα-τραπεζών προβλέπεται η νέα κρίση. Βέβαια, η δημοσίευση ανάλογων εκθέσεων λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία γιατί δημιουργεί μια ορισμένη ψυχολογία και “κλίμα”. Αλλά γιατί να το κάνουν αυτό θα ρωτούσε κάποιος. Ίσως γιατί οι κρίσεις ¨λιπαίνουν¨το σύστημα, είναι δομικό στοιχείο του. Για πολλούς η κρίση(φωτογραφία) είναι εδώ και δεν τελείωσε ποτέ. Αλλά ας δούμε τις εκθέσεις:
Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της Lehman Brothers και την επακόλουθη κατάρρευση της αγοράς το 2008, η αμερικανική τράπεζα JP Morgan συγκρίνει την τρέχουσα κατάσταση με αυτή του 2008 και προβλέπει μια νέα κρίση.
Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι από το 2008, το παγκόσμιο χρέος έχει εξαντληθεί.
Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2007. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης παρουσιάζεται στις ανεπτυγμένες αγορές (DM), όπου το χρέος (επί του ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά περίπου 41 μονάδες, έναντι 12% στις αναδυόμενες χώρες. Καθώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα παραμένουν σχετικά υψηλά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα επίπεδα του χρέους θα μειωθούν στο προσεχές μέλλον. Στις ΗΠΑ, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 5,4% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2019.
Η έκθεση ανησυχεί επίσης για τη φούσκα των ακινήτων, τον ισολογισμό των κεντρικών τραπεζών, το χρέος των νοικοκυριών και τους αναποτελεσματικούς κανονισμούς. Τέλος, η έκθεση δείχνει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την προηγούμενη κρίση.
Αντιμέτωποι με αυτό, οι τράπεζες δεν είναι τόσο ευάλωτες όσο το 2008 χάρη στους κανονισμούς που αποφασίστηκαν μετά την κρίση (εδώ, είναι προφανές σχετικά με την έκθεση ότι μια τράπεζα δεν έχει συμφέρον να πει ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε πτώχευση).
Η έκθεση αναφέρει την πιθανή προέλευση της επόμενης κρίσης, δηλαδή το τέλος των μέτρων που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για τη διάσωση του συστήματος το 2008.
οι ακραίοι κίνδυνοι αναμένεται επίσης να αυξηθούν το 2019 ως αποτέλεσμα των της νομισματικής πολιτικής.
Η επόμενη κρίση θα είναι πιθανώς πολύ διαφορετική από την προηγούμενη.
(Πηγή: JP Morgan ).
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αμερικανικών εταιρειών πουλάνε τις μετοχές τους
Οι εταιρικοί διευθύνοντες σύμβουλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι πρέπει να πουλήσουν τις μετοχές της εταιρείας τους. Οι αποφάσεις των εν λόγω επενδυτών δείχνουν ότι προτιμούν να είναι προσεκτικοί ή να προβλέψουν την κατάρρευση της αγοράς μετοχών.
Σύμφωνα με ανάλυση των κανονιστικών καταγγελιών από την TrimTabs Investment Research, οι μέτοχοι στις αμερικανικές εταιρείες πούλησαν μετοχές αξίας 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο την τελευταία δεκαετία.
Δεν πρόκειται για νέα τάση. Σύμφωνα με την TrimTabs, οι εμπιστευματοδόχοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν στελέχη και διευθυντές, πώλησαν επίσης αποθέματα τον Αύγουστο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 10 χρόνια.
Η πώληση είναι αξιοσημείωτη διότι έλαβε χώρα καθώς η αγορά ανέκαμψε απότομα μετά την πτώση στις αρχές του 2018. Η Dow, χάρη στις φορολογικές περικοπές και στην ισχυρή οικονομία, σημείωσε πρόσφατα το πρώτο της ρεκόρ από τον Ιανουάριο.
Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν μεγάλο μέρος της καθαρής αξίας τους σε απόθεμα, επομένως ίσως σκέφτονται μόνο ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι οι “εμπιστευματοδόχοι” προετοιμάζονται για την επόμενη κρίση.
ARti news