«Στο κόκκινο» το Χρηματιστήριο – Έχασε και τη στήριξη των 660 μονάδων

«Στο κόκκινο» το Χρηματιστήριο – Έχασε και τη στήριξη των 660 μονάδων

  • |

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, αν παραμείνει αυτή εικόνα μέχρι το τελευταίο ημίωρο, πιθανότερο σενάριο δείχνει αυτό της περαιτέρω επιδείνωσης, καθώς στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών θα προστεθούν και οι χθεσινοί αγοραστές” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και δυστυχώς η αγορά επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της στήλης.

Οι εν δυνάμει πωλητές, με μία γενικευμένη επίθεση σε όλο το εύρος της υψηλής κεφαλαιοποίησης (με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Eurobank), πέτυχαν το κλείσιμο των βασικών δεικτών στα χαμηλά ημέρας, ή πολύ κοντά σε αυτά και με τον γενικό δείκτη να χάνει και την σημαντική στήριξη των 660 μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με “υπόλοιπο” θετικών διαθέσεων από την χθεσινή ανοδική συνεδρίαση και έφθασε μέχρι τις 679,68 μονάδες (+0,49%), όμως από εκεί και πέρα τον έλεγχο της αγοράς τον πήραν οι πωλητές και μέσω των τελικών δημοπρασιών, πίεσαν τον δείκτη με κλείσιμο στις 658,97 μονάδες και ημερήσιες απώλειες 2,57%, ενώ ο τζίρος υποχώρησε στα 75 εκατ., από τα οποία τα 21,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

“Πλεονέκτημα” των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές αντέδρασαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας (Alpha Bank -3,23%, Eurobank +2,23%, Εθνική -2,61% και Πειραιώς -3,52%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, σημαντικό ρόλο στις αρνητικές διαθέσεις έπαιξε η ανακοίνωση του ESM, σύμφωνα με την οποία, “Ο ESM παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ως μέρος των υποχρεώσεών του ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Ωστόσο, δημοσιεύματα ότι ο ESM είναι μέρος προπαρασκευαστικών εργασιών για ένα πιθανό σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ελληνικών τραπεζών είναι λάθος”.

Κυριολεκτικά απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσαν οι AegeanAirlines (-3,11%), Grivalia Properties (-3,64%), 3Ε (-3,05%), Ελ. Πετρέλαια (-3,74%), LamdaDevelopment (-4,68%), Jumbo (-4,75%), ΟΠΑΠ (-3,26%), ΟΤΕ (-3,65%), Τιτάν (-4,85%), ενώ με απώλειες που ξεπέρασαν τις δύο ποσοστιαίες μονάδες ακολούθησαν οι Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Fourlis και ΟΛΠ.

Κλίμα και διαθέσεις συνεχίζουν να επιβαρύνονται στο Χ.Α. και αν “συνηγορήσει” και το διεθνές κλίμα, η κίνηση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα, δείχνει αναπόφευκτη, ενώ αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί η περίπου παντελής απόσυρση των αγοραστών, στους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

economy365.gr