Χ.Α.: Επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο

Χ.Α.: Επέστρεψαν δριμύτεροι οι πωλητές στον τραπεζικό κλάδο

  • |

Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του MSCI, επανέφερε τους πωλητές στο τραπεζικό ταμπλό και τίποτα δεν δείχνει ότι οι πιέσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα και δεν θα συνεχιστούν μέχρι και τις 30 τρέχοντος, έστω και με βραχύβια ανοδικά διαλείμματα.

Πιο συγκεκριμένα, τις εξαμηνιαίες αλλαγές στους ομώνυμους δείκτες ανακοίνωσε, ο MSCI. Από τον MSCI Standard Greece αφαιρούνται οι μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank οι οποίες προστίθενται στον MSCI Small Cap.

Επίσης από τον Small Cap διαγράφεται η μετοχή της Ελλάκτωρ (-6,22%).

Όλες οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου.

Οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και δευτερευόντως αυτοί των Alpha Bank, Motor Oil και Τιτάν βγαίνουν κερδισμένοι από την τακτική αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, καθώς λόγω της διαγραφής από τον MSCI Greece των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank κερδίζουν σε στάθμιση.

Ειδικότερα, η στάθμιση του ΟΤΕ ανεβαίνει στο 26,1%, από 21,1% σήμερα, του ΟΠΑΠ στο 20% από 16,1% και της Jumbo στο 14,5%, από 11,8%. Ακολούθως η στάθμιση της Alpha φθάνει στο 18,6%, από 15,1% σήμερα, της Motor Oil στο 11,4%, από 9,2% και της Τιτάν στο 9,4%, από 7,6%.

Τις προβλέψεις της για τις εκροές σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank παρουσίασε η Goldman Sachs μετά την υποβάθμιση των τραπεζών από τον MSCI.

Ο οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας $35,2 εκατ. (55,82 εκατομμύρια μετοχές), για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές) και για την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ. μετοχές).

Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Από την πλευρά της η Societe Generale προβλέπει ότι οι εκροές για την μετοχή της Eurobank θα ανέλθουν σε $58,54 εκατ. (92,90 εκατ. μετοχές).

Σε ότι αφορά την Εθνική προβλέπει εκροές $40,82 εκατ. (27,44 εκατ. μετοχές). Για την Πειραιώς εκτιμά εκροές $17,42 εκατ. δολαρίων (14,19 εκατ. μετοχές).

Η Morgan Stanley, με τη σειρά της, εκτιμά ότι οι εκροές για τη Eurobank θα διαμορφωθούν στα $80 εκατ., για την Εθνική στα $56 εκατ. και για την Πειραιώς στα $24 εκατ.

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “διαθέτουμε σχέδιο δράσης, ελέγχουμε επίσης έναν αριθμό δεικτών. Προσβλέπουμε ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, θα μπορέσουμε να άρουμε τους κεφαλαιακούς ελέγχους, αν όλα πάνε καλά, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη”, όπως γράφει το Bloomberg.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το τελικό -7,10% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τον κλάδο που πρωτοστάτησε της σημερινής υποχώρησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι απώλειες του εν λόγω δείκτη έφθασαν στο 8,68%.

Υπέρ των πωλητών, συνηγορεί και η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές απέφυγαν να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας (Alpha Bank -2,96%, Eurobank -9,84%, Εθνική -13,20% και Πειραιώς -6,21%).

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Aegean Airlines (+0,97%), Lamda Development (+0,17%), Jumbo(+1,72%), ΟΤΕ (+0,10%), Τέρνα Ενεργειακή (+0,32%), Τιτάν (+1,55%) και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Όπως επισημαίνει η HSBC, το πιο πιεστικό ζήτημα που θα αντιμετωπίσουν το 2019 οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων που καλύπτει στην Ελλάδα, είναι οι πιέσεις στα κόστη από μια πιθανή αύξηση μισθών και τα υψηλότερα κόστη logistics και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Οι δυο αυτοί παράγοντες πιθανόν θα δυσκολέψουν τα μικτά περιθώρια και τα περιθώρια EBITDA της Jumbo, ενώ μικρότερη θα είναι η επίπτωση για τον ΟΠΑΠ, καθώς αναμένονται οφέλη από την αναδιάρθρωση των προμηθειών των πρακτόρων και το πρόγραμμα βελτιστοποίησης κόστους.

Η HSBC στην έκθεσή της προχωρά σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του ΟΠΑΠ σε “buy” από “hold”, μειώνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 10 ευρώ ανά μετοχή, από 11 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, η HSBC διατηρεί αμετάβλητη τη σύσταση “buy” για την Jumbo, λόγω της ισχυρότερης ανάπτυξης των πωλήσεων από τη Ρουμανία, χάρη στη συνεχιζόμενη επέκταση καταστημάτων, την καλοσχεδιασμένη επέκταση δραστηριοτήτων σε άλλες περιοχές και τον ισχυρό ισολογισμό.

Η τιμή-στόχος για τη μετοχή της Jumbo μειώνεται στα 17 ευρώ ανά μετοχή, από 19 ευρώ προηγουμένως.

Από τις μετοχές που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, τις μεγαλύτερες, ημερήσιες, απώλειες σημείωσαν οι Grivalia Properties (-1,34%), 3Ε (-1,73%), ΕΧΑΕ (-1,75%), Σαράντης (-1,13%) και ΟΛΠ (-1,66%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 630,29 μονάδες (-2,13%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 634,64 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,45%.

Ο τζίρος έφθασε στα 56,3 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έγγραφη δέσμευση για αποχώρηση από τη Folli Follie ως τα τέλη του έτους παρέδωσε στους πιστωτές της εταιρείας ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά των ομολογιούχων, η δέσμευση είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο από τους πιστωτές ώστε να συναινέσουν στο νέο αίτημα προστασίας που κατέθεσε η διοίκηση της εταιρείας στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ενδιάμεσο διάστημα, ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος παραχωρεί κάποιες αρμοδιότητες στον αναπληρωτή CEO.

economy365.gr