Ξεπέρασαν και το ΑΕΠ τα χρέη προς το Δημόσιο

Ξεπέρασαν και το ΑΕΠ τα χρέη προς το Δημόσιο

  • |

Υπερβαίνουν πλέον το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, ενώ πάνω από 25,3 δισ. ευρώ τα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη.

Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Ναυτεμπορική», τα απλήρωτα χρέη προς όλες τις φορολογικές και τελωνειακές αρχές της χώρας έχουν ήδη ξεπεράσει τα 187,5 δισ. ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν συμβεβαιωθεί με τα αρχικά ποσά οφειλών, τη στιγμή που το ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 185,658 δισ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Ν» δείχνουν ότι τον Αύγουστο το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τις φορολογικές υπηρεσίες ανερχόταν σε 182,28 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των προσαυξήσεων και των λοιπών συνεισπραττόμενων ποσών. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία ανέρχονταν ήδη από το τέλος του 2017 σε 5,37 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση

1 Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φυσικών και νομικών προσώπων προς την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης (ΕΜΕΙΣ), τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ έχουν φθάσει στο ύψος των 182,28 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων και των λοιπών πρόσθετων συνεισπραττόμενων επιβαρύνσεων που διογκώνουν σημαντικά τα ποσά των βασικών οφειλών. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε στη Βουλή εγγράφως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Από το έγγραφο της ΑΑΔΕ αποκαλύπτεται, ειδικότερα, ότι στις 10 Αυγούστου του τρέχοντος έτους:

Το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο των ρυθμισμένων και μη ρυθμισμένων οφειλών των Ελλήνων φορολογουμένων (φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) προς την ΕΜΕΙΣ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ ανερχόταν στο ποσό των 101.588.760.770,20 ευρώ.

Τόκοι, τέλη και προσαυξήσεις

Τα διάφορα συνεισπραττόμενα ποσά, δηλαδή οι προσαυξήσεις, οι τόκοι, τα τέλη και οι λοιπές πρόσθετες επιβαρύνσεις επί του κεφαλαίου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων προς την ΕΜΕΙΣ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ ανέρχονταν συνολικά σε 80.695.804.796,12 ευρώ.
Το άθροισμα κεφαλαίου και συνεισπραττόμενων ποσών που οφείλουν οι φορολογούμενοι στην ΕΜΕΙΣ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ έφθανε τα 182.284.565.566,32 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την ΕΜΕΙΣ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και τις ΔΟΥ είναι πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), του παλαιού Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και του ισχύοντος σήμερα Κώδικα Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), τα οποία έχουν επιβληθεί σε φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για παραβάσεις που αφορούν την έκδοση ή τη λήψη εικονικών τιμολογίων, την έκδοση πλαστών τιμολογίων, τη μη έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, την ανακριβή έκδοση τιμολογίων ή αποδείξεων κ.λπ. Το συνολικό ύψος των βασικών οφειλών των προστίμων αυτών ανέρχεται σε 33,33 δισ. ευρώ, ενώ το επιπλέον ποσό των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής επί των αρχικώς καταλογισθέντων προστίμων έχει εκτοξευτεί στα 28,265 δισ. ευρώ. Δηλαδή, το συνολικό ύψος των οφειλών που προέρχονται από πρόστιμα αυτής της κατηγορίας φθάνει τα 61,59 δισ. ευρώ, καλύπτει δηλαδή περίπου το 1/3 του συνολικού ποσού των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Οφειλές προς τα Τελωνεία

2. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Τελωνεία υπερέβαιναν τα 5,37 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στη σελίδα 7 της έκθεσης πεπραγμένων έτους 2017 της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, τα μη εισπραχθέντα ποσά φόρων, τελών και προστίμων που είχαν βεβαιωθεί από τα Τελωνεία ανέρχονταν σε 5.370.364.482 ευρώ στις 31-12-2017. Από το ποσό αυτό:

435.221.251 ευρώ ήταν οφειλές από Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
195.216.949 ευρώ ήταν οφειλές από ΦΠΑ.
4.576.414.633 ευρώ ήταν οφειλές από πρόστιμα.
163.793.161 ευρώ ήταν λοιπές τελωνειακές οφειλές.

iskra.gr