Εκτιμήσεις για τις ισχυρότερες οικονομίες

Εκτιμήσεις για τις ισχυρότερες οικονομίες

  • |

Εκτιμάται ότι οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες το 2030, με βάση την τράπεζα HSBC (https://www.hsbc.com/news-and-insight/2018/the world-in-2030) θα είναι 1η της Κίνας με (ΑΕΠ) 26 τρισ. δολάρια, 2η των ΗΠΑ με 25,2 τρισ. δολάρια, 3η της Ινδίας με 5,9 τρισ. δολάρια.

Μανώλης Χαιρετάκης *

Με βάση σταθερές τιμές του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον PWC (PricewaterhouseCoopers), οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες θα είναι το 2030 1η της Κίνας με 38 δισ. δολ., 2η των ΗΠΑ με 23,4 δισ. δολ., 3η της Ινδίας με 19,5 δισ. δολ.

Στον δρόμο για το 2050, σύμφωνα με τον όμιλο Citi, και με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (purchasing power parity) οι τρεις ισχυρότερες οικονομίες θα είναι το 2050 1η η Ινδία, 2η η Κίνα, 3η οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον όμιλο PWC, η κατάταξη το 2050 εκτιμάται ότι θα είναι η εξής, σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης: 1η η Κίνα, 2η η Ινδία, 3η οι ΗΠΑ.

Και αν λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις των ΟΟΣΑ (OECD), Standard Chartered και www.news.com.au, οι πέντε ισχυρότερες οικονομικά χώρες εκτιμάται ότι θα είναι οι εξής: το 2050 1η η Κίνα με 64,2 τρισ. δολ., 2η η Ινδία με 46,3 τρισ. δολ., 3η οι ΗΠΑ με 31 τρισ. δολ., 4η η Ινδονησία με 10,1 τρισ. δολ., 5η η Τουρκία με 9,1 τρισ. δολ.

Η τελευταία κατάταξη είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική, με την Κίνα και την Ινδία σαν τις ισχυρότερες οικονομίες παγκόσμια και τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση, ακολουθούμενες από δύο χώρες που δεν ανήκουν σε αυτό που αποκαλούμε Δύση. Αυτό φέρνει στην επιφάνεια το γεγονός ότι από το 1 μ.Χ έως το 1820 μ.Χ. οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες ήταν η Κίνα και η Ινδία [βλέπε «Το έχει χάσει η Δύση;» (Has the West Lost It ?) ή Kishore Mahbubani : How Asia is rapidly overtaking the West, και αυτό στο You Tube], οι οποίες τώρα (2030, 2050) επιστρέφουν στη θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Και το πραγματικό πρόβλημα επιστρέφει στη Δύση ή, για να κυριολεκτούμε, σε αυτό που ονομάζουμε αγγλοσαξονικό κόσμο (ΗΠΑ, Βρετανίας και λοιπές αγγλόφωνες χώρες). Οι εκτιμήσεις συνηγορούν ότι λ.χ. οι ΗΠΑ δεν θα έχουν την πρώτη θέση στις μελλοντικές -αλλά και σχετικά κοντινές- ανακατατάξεις σε σχέση με την οικονομία. Δύσκολο να γίνει αποδεκτό όταν για δύο ολόκληρους αιώνες η δυτική προπαγάνδα τής έδινε διαρκώς την πρωτιά, που στις τωρινές εκτιμήσεις για το 2030 ή το 2050 αμφισβητείται σταθερά. Δύσκολο για τη Δύση να το «καταπιεί», αλλά χρήσιμο μήπως βελτιωθεί.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών

efsyn.gr