Ανάπτυξη μόλις 1,3% φέτος προβλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα

Ανάπτυξη μόλις 1,3% φέτος προβλέπει η Morgan Stanley για την Ελλάδα

  • |

Ανάπτυξη 1,3% φέτος για την Ελλάδα προβλέπει η Morgan Stanley σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας οτι θα συνεχίσει να ανακάμπτει την επόμενη διετία, κάνοντας όμως αναφορά και στον ρόλο που θα παίξουν οι εκλογικές διαδικασίες.  Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,3% ενώ για τη διετία 2019-2020 η μέση πρόβλεψη τοποθετείται στο 1,7% σημειώνοντας πως παρουσιάστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2018 μια αδυναμία.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη επενδυτική τράπεζα, η μέτρια συρρίκνωση που σημειώθηκε στο δ’ τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις μια «προσωρινή ανατάραξη» (blip). Τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας τείνουν να είναι αρκετά ευμετάβλητα, γεγονός που δεν αποτελεί έκπληξη, ειδικά μετά από τα ισχυρά στοιχεία των προηγουμένων τριμήνων.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ελληνική οικονομία αναμένεται να λάβει μια πιο αξιοσημείωτη επιτάχυνση από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, καθώς βελτιώνεται το κλίμα από τα συνεχιζόμενα θετικά βήματα εξόδου από τα μνημόνια.

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η επενδυτική τράπεζα, τονίζει πως η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντικούς στόχους που ενισχύουν την εμπιστοσύνη στα δημόσια οικονομικά. Αναφορά κάνει και στο «μαξιλάρι ρευστότητας» και στην έξοδο της χώρας στις αγορές, αναφέροντας πως η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί και η χώρα ετοιμάζεται να αποπληρώσει πρόωρα τα ακριβά δάνεια στο ΔΝΤ. Κατά την άποψη της τράπεζας, η ελληνική οικονομία είναι σε φάση σταδιακής μετάβασης προς πιο «διατηρήσιμη ανάπτυξη» και πιο «δομικό πρωτογενές πλεόνασμα» αλλά για να συνεχιστεί αυτό, θα πρέπει να συνεχίσει η χωρα τις μεταρρθμίσεις και να διατηρήσει μια πειθαρχημένη δημοσιονομική διαχείριση.

Οι εκλογές

Αναφορά γίνεται από την τράπεζα και για τις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες, για τις οποίες η τράπεζα σημειωνει πως μια μελλοντική κυβέρνηση, θα πρέπει να στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων και στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές. Οι εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο, ωστόσο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ λάβει σήμα, για παράδειγμα στις ευρωεκλογές, ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι χαμηλότερο από ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η αβεβαιότητα θα μπορούσε να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα, τονίζει η Morgan Stanley.

Οι κίνδυνοι

Ένας βασικός κίνδυνος  για την Ελλάδα σχετίζεται με την ενδεχόμενη σημαντική σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών για τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως μετά την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Στον αντίποδα, σημειώνει η Morgan Stanley, εάν βρεθεί σύντομα λύση στο μέτωπο του μεγάλου ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την προοτπική της ανάπτυξης στη χώρα.

.economy365.gr