Μαθαίνουμε για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

Μαθαίνουμε για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία

  • |

Εκδήλωση Για Την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία από Building with earth
Σε μια προσπάθεια δικτύωσης καταναλωτών και παραγωγών, διοργανώνουμε μια πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓεω, Community Supported Agriculture).

Η ΚΥΓεω είναι ένα κοινωνικοοικονομικό μοντέλο παραγωγής και πώλησης αγροτικών προϊόντων, μια άμεση συνεργασία βασισμένη στην ανθρώπινη σχέση, τη σύμπραξη μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών, όπου οι ευθύνες και οι απολαβές της αγροτικής εργασίας μοιράζονται μέσω μιας μακροπρόθεσμης δεσμευτικής συμφωνίας. Ο καταναλωτής υποστηρίζει οικονομικά τον παραγωγό, με αντάλλαγμα τη λήψη σε τακτική βάση ενός καλαθιού προϊόντων. Τα περιεχόμενα του καλαθιού προϊόντων, όπως και το τίμημα συναποφασίζονται ώστε να διαμορφωθεί μία δίκαιη τιμή και για τα δυο μέρη. Ο καταναλωτής ζητάει από παραγωγούς της εμπιστοσύνης του μία ευρεία γκάμα αγροτικών, και όχι μόνο, προϊόντων με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτά συνδέονται, κυρίως, με τον τρόπο παραγωγής (βιολογική, φυσική, περμακουλτούρα) αλλά και μεταποίησης.

Στο μοντέλο της κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας οι καταναλωτές, επικοινωνούν τακτικά με τους παραγωγούς. Επισκέπτονται τους χώρους των παραγωγών συμμετέχοντας ή εκπαιδευόμενοι σε κάποιες καλλιεργητικές ή μεταποιητικές εργασίες. Έτσι, οι καταναλωτές γνωρίζουν οτι το καλάθι τους παράχθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα ασφάλειας και με μεθόδους που σέβονται το περιβάλλον αλλά και την υγεία τους.
Για ευνόητους λόγους το δίκτυο είναι καθαρά τοπικό και αφορά παραγωγούς/καταναλωτές σε μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τη Λάρισα.

Πού; Στο αγρόκτημά μας στο Νέσσωνα Λάρισας
cob.gr/nessonas.html

Πότε; Την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, από τις 5 μμ έως όσο μας πάρει. Όποιος θέλει φυσικά μπορεί να έρθει και νωρίτερα.

Τι θα κάνουμε εκεί; Θα γνωριστούμε, θα ξεναγηθούμε στο αγρόκτημα, θα ακούσουμε μερικά πράγματα για την ΚΥΓεω, θα συζητήσουμε και στη συνέχεια θα φάμε και θα πιούμε προϊόντα ντόπιων παραγωγών συνεχίζοντας τη συζήτηση.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση επικοινωνήστε στο kostas@cob.gr και στα 6932568126 και 6973970075.

Αν θέλετε να πάρετε μια πρώτη γεύση για την ΚΥΓεω, ρίξτε μια ματιά στα βίντεο της εκπομπής “Αντιδραστήριο” στην ΕΡΤ3

enallaktikos.gr