Δημοσιονομικό κενό για το 2020 «βλέπουν» οι θεσμοί

Δημοσιονομικό κενό για το 2020 «βλέπουν» οι θεσμοί

  • |

Στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group αναμένεται να συζητηθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών. Οι τριήμερες επαφές ολοκληρώθηκαν, αλλά οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με εντατικό ρυθμό όλες τις επόμενες ημέρες, με πρώτο στόχο την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αρχικά στην ελληνική Βουλή και -στη συνέχεια- στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η χθεσινή τελευταία ημέρα των εκ του σύνεγγυς συζητήσεων ήταν γεμάτη από ενέργεια και αποκρατικοποιήσεις, ενώ αναπάντητο μένει προς το παρόν από ελληνικής πλευράς το ερώτημα αν οι θεσμοί εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. «Είναι δύσκολο, όταν δεν υπάρχουν καν διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς».

Σε κάθε περίπτωση, ένα… κλίμα για τη στάση των θεσμών αναμένεται να δοθεί μέσω της σημερινής δημόσιας δήλωσης. Όσο για τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα βρίσκονται μέχρι αύριο στην Ελλάδα, καθώς είναι προγραμματισμένη ευρεία συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο πλαίσιο των διαδικασιών του άρθρου 4 του Ταμείου.

Στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του EWG αναμένεται να συμπεριληφθεί και το ελληνικό αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ.  Μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών διαβουλεύσεων, αρμόδια κυβερνητική πηγή επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την naftemporiki.gr για τη ρύθμιση των 120 δόσεων -θέμα με δημοσιονομικές προεκτάσεις και για τον φετινό αλλά και για τον επόμενο προϋπολογισμό-, η κυβέρνηση επιμένει στη «γραμμή» ότι το ενδεχόμενο παράτασης θα εξεταστεί την τελευταία στιγμή ανάλογα και με την πορεία των αιτήσεων ένταξης. Έτσι, τα νεότερα και οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

topontiki.gr