Χρηματιστήριο: Ο Φεβρουάριος φεύγει με απώλειες 20,92%

Χρηματιστήριο: Ο Φεβρουάριος φεύγει με απώλειες 20,92%

  • |

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι εξαιρετικά αρνητική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη, χαμηλότερα των 735 μονάδων”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την πεπατημένη των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, φρόντισε να επιβεβαιώσει και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια.

Πολύ κακή η εικόνα στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ακόμα χειρότερη η “συμπεριφορά” από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ οι τριμηνιαίες αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI, τόνωσαν έτι περαιτέρω τον τζίρο.

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 718,51 μονάδες (-6,55%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 720,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 6,31%.

Σε επίπεδο μήνα, οι απώλειες του δείκτη έφθασαν στο 20,92% (δεύτερος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, μετά το -0,63% του Ιανουαρίου).

Ο τζίρος στα 184 εκατ., από τα οποία τα 6,7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Απόλυτα συγκρατημένοι οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές και λόγω του επερχόμενου τριημέρου, περιμένουν πιθανή ανοδική αντίδραση από τις διεθνείς αγορές, προκειμένου να επανακαθορίσουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την τελική επικράτηση των πωλητών και σήμερα, η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha Bank -5,65%, Εθνική -9,85%, Eurobank -7,82%, Πειραιώς -10,63%).

Η ίδια αρνητική εικόνα και στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η μετοχή της Lamda Development (+1%).

Από τους τίτλους που πιέστηκαν προς χαμηλότερες αποτιμήσεις, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-9%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-10,12%), ΔΕΗ (-10,76%), Motor Oil (-8,07%), TITC (-11%) και Σαράντη (-8,50%).

Εν τω μεταξύ, το ΔΣ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως €500.000.00 και τη διάθεση του μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό. Οι ειδικότεροι όροι ομολογιακού δανείου και της δημόσιας προσφοράς θα περιληφθούν στο πρόγραμμα κοινού ομολογιακού δανείου και στο ενημερωτικό δελτίο που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα τεθούν στη διάθεση του επενδυτικού κοινού.

topontiki.gr