Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα του ΜεΡΑ25 κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα του ΜεΡΑ25 κατά της απαγόρευσης συναθροίσεων για το Πολυτεχνείο

  • |

“Προέχει η δημόσια υγεία”, είναιο πυρήνας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε το αίτημα του ΜεΡΑ 25 για να παγώσει προσωρινά η απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων επί 4ήμερο ενόψει των εορτασμών για την επετειο του Πολυτεχνείου.

Το δικαστήριο επικαλείται λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του COVID 19.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου Μαίρη Σαρπ απέρριψε το αίτημα του κόμματος ΜέΡΑ25 και του γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και του Σωματείου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά ουσιαστικά έβαλε και φρένο στις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας, θεωρώντας προφανώς ότι το μέτρο δεν είναι υπέρμετρο αναλογικά με τον διακύβευμα της δημόσιας υγείας.

Εν ολίγοις θεωρείται συνταγματική η απαγόρευση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων για τον αυριανό εορτασμό του Πολυτεχνείου για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας από τον κορονοιό.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει το πρωΐ το “ΜέΡΑ25”, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, καθώς και δύο πολίτες και κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης, αίτηση αναστολής και είχαν υποβάλει αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η προσβαλλόμενη υπ’ αριθμό 1029/8/18 απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με την οποία απαγορεύθηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις στο σύνολο της επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00. Παράλληλα, στρεφόντουσαν και κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Η κύρια αίτηση θα κριθεί σε δεύτερο χρόνο από το δικαστήριο.

w.topontiki.gr/