Έκτακτη ενίσχυση: «Κλείδωσε» η απόφαση για εργαζόμενους και επαγγελματίες – Ποιοι και πόσα θα λάβουν

Έκτακτη ενίσχυση: «Κλείδωσε» η απόφαση για εργαζόμενους και επαγγελματίες – Ποιοι και πόσα θα λάβουν

  • |

Την Τετάρτη, το αργότερο την Πέμπτη, αναμένονται οι τελικές ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση σε νοικοκυριά, που κρίθηκε ότι δεν στηρίχθηκαν επαρκώς από τον Μάρτιο ως τώρα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία σύσκεψη -πιθανώς η τελική- του οικονομικού επιτελείου με το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και το μόνο που απομένει είναι κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για να «κλειδώσει» η ενίσχυση.

Με δεδομένο ότι για τους μακροχρόνια ανέργους έχει ήδη ανακοινωθεί εφάπαξ επιδότηση με 400 ευρώ, το βάρος θα πέσει σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες.

«Μέρισμα υπάρχει όταν έχεις πλεόνασμα. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πλεόνασμα, συνεπώς πρόκειται για μια έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση», τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, επιχειρώντας να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.

Τα ποσά που θα λάβουν εργαζόμενοι σε αναστολή με μισθό 800 ευρώ

Αυτό που ξεκαθάρισε είναι ότι η συμμετοχή του Κρατικού Προϋπολογισμού στα Δώρα Χριστουγέννων των εργαζομένων σε αναστολή θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης, δηλαδή τον πραγματικό μισθό που έλαβαν την περίοδο της αναστολής και όχι τον ονομαστικό τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η μεγάλη μάζα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή κινούνται κάτω από τα 800 ευρώ, ενώ πολλοί από αυτούς εργάζονται με μερική απασχόληση, συνεπώς θα λάβουν τελικά μεγαλύτερο Δώρο Χριστουγέννων.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 800 ευρώ, ο οποίος έχει τεθεί σε αναστολή από τον Αύγουστο, θα λάβει:

Δώρο Χριστουγέννων 319,30 ευρώ από τον εργοδότη του για το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου, υπολογισμένο επί του ονομαστικού μισθού των 800 ευρώ.
Δώρο Χριστουγέννων 356 ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, υπολογισμένο επί του πραγματικού μισθού των 534 ευρώ.
Συνολικά, το Δώρο του φτάνει στα 675,30 ευρώ, αντί των 833,33 ευρώ που θα έπαιρνε αν δεν είχε ανασταλεί η σύμβασή του, ωστόσο αυτή η διαφορά των 158,03 ευρώ υπερκαλύπτεται από τα 266 ευρώ που θα λάβει τον Δεκέμβριο ως έκτακτη αύξηση στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ για τον Νοέμβριο (το περιβόητο «800άρι»).

w.topontiki.gr/