Lockdown: Παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου – Χωρίς σχέδιο για εμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις

Lockdown: Παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου – Χωρίς σχέδιο για εμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις

  • |

Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου ανέφερε μεταξύ άλλων ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Όπως ο ίδιος σημείωσε αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown θα μπούμε σε μια κανονικότητα με συγκεκριμένους κανόνες για να μην χάσουμε ότι χτίσουμε με το υπάρχον lockdown. «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ψάχνει χρόνο για να δει τι θα κάνει υιοθετώντας τη λογική βλέποντας και κάνοντας, καθώς όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Ο ίδιος επεσήμανε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο «εργαλείο» του clickaway για το οποίο έκανε λόγο προχθες στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης  σύμφωνα με το όποιο όποιος δεν θέλει να μπει μέσα σε κατάστημα θα έχει προπληρώσει το προιόν και θα πηγαίνει μόνο να το πάρει.

Χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να λειτουργήσει η εστίαση ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων εξέφρασε προχθες 23/11 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε στο ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί νωρίτερα, ανέφερε ότι η έκρηξη της πανδημίας ήταν τόσο ξαφνική «που δε νομίζω ότι είναι ένα αληθές επιχείρημα» προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν είχε εισηγηθεί το lockdown νωρίτερα.

Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα των σχολείων

Πληροφορίες του «Π» μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις γιατρών λένε ότι στην κυβέρνηση παρά τις εξαγγελίες περί ανοίγματος των σχολείων σε πρώτη φάση, ήδη κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και αυτό γιατί πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες οφείλεται στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων ήρθαν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την άποψη περί καθυστέρησης του ανοίγματος των σχολείων μετά και τις γιορτές εξέφρασε με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο προγραμματισμός έδειχνε ότι αρχικά θα άνοιγμα τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και μια εβδομάδα αργότερα στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ώστε οι μέρες διδασκαλίας που θα απομένουν θα είναι ουσιαστικά μόνο πέντε. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιτροπή υπάρχουν και ειδικοί που προτείνουν να μην ανοίξουν καν Γυμνάσια και Λύκεια, παρότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Τέλος απ’ό,τι φαίνεται θα είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

topontiki.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.