Επανέρχεται τύποις το «Παράλληλο πρόγραμμα»…Χωρίς όμως τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος

Επανέρχεται τύποις το «Παράλληλο πρόγραμμα»…Χωρίς όμως τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος

  • |

Το νομοσχέδιο επανέρχεται την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή οπότε και ορίστηκε κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ενέκριναν την επαναφορά μόνο των διατάξεων του προγράμματος που έχουν κοστολογηθεί ή που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Κανονικά προχωρούν όλες οι διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα προωθούνται:

1. Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)

2. Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές.

3. Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας).

4. Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.

5. Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων-μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

6. Ρυθμίσεις των εφημεριών των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων.

7. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των γιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.)

8. Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.

9. Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι)εξυπηρέτηση των πολιτών.

10. Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

11. Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.