Ετοιμάζεται νέο «λαϊκό» δεξιό κόμμα απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη– Ποιοί μετέχουν στις συζητήσεις

Ετοιμάζεται νέο «λαϊκό» δεξιό κόμμα απέναντι στη ΝΔ του Μητσοτάκη– Ποιοί μετέχουν στις συζητήσεις

  • |

Στη δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα καλύψει τον χώρο που αφήνει στην ακραιφνή λαϊκή δεξιά, η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ακραίο νεοφιλελεύθερο και, ταυτόχρονα, ακροδεξιό προφίλ (ελέω της ισχυρής πλέον θεσμικής παρουσίας τόσο του Άδ. Γεωργιάδη και του κ. Μ. Βορίδη) προσανατολίζονται δεκάδες παλιά αλλά και εν ενεργεία «γαλάζια» στελέχη. Οι διεργασίες ήδη έχουν αρχίσει και στόχος είναι ο νέος πολιτικός φορέας να είναι έτοιμος, όποτε και αν γίνουν εθνικές εκλογές.

Την αποκάλυψη για τις διεργασίας σχηματισμού νέου κόμματος στο χώρο της λαϊκής δεξιάς έκανε από τη «μικρή οθόνη» ο μέχρι πρότινος συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ βουλευτής και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος. Ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι, ήδη, τουλάχιστον 40 πρώην και νυν «γαλάζια» στελέχη συμμετείχαν πρόσφατα σε ευρεία συζήτηση η οποία έλαβε χώρα στο γραφείο του δικηγόρου, κ. Τάκη Μπαλτάκου.

Ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος φέρεται να έχει απομακρυνθεί από το περιβάλλον Σαμαρά (σημειωτέον, ήταν ο γραμματέας της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, μέχρι την παραίτηση του λόγω του γνωστού βίντεο της συνομιλίας του με τον Η. Κασιδιάρη της ΧΑ), έχει επαφές με πρώην υπουργούς της περιόδου 2004 – 2009 και στελέχη της ΝΔ, τα οποία εκτιμούν ότι, με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου, το κόμμα απομακρύνεται οριστικά από το χώρο της λαϊκής δεξιάς και από τις αρχές του Κων. Καραμανλή.

Οσοι συμμετέχουν στις συζητήσεις εκτιμούν ότι είναι ανάγκη η δημιουργία ενός νέου κόμματος, το οποίο θα καλύψει το «κενό» που δημιουργείται στο χώρο της ακραιφνούς λαϊκής δεξιάς και θα έχει στοιχεία κοινωνικού φιλελευθερισμού.

Για τους περισσότερους από όσους λαμβάνουν μέρος στις υπό εξέλιξη επαφές, το «νερό ξεχείλισε» με την τοποθέτηση του κ. Ά. Γεωργιάδη σε θέση αντιπροέδρου της ΝΔ με απόφαση Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και οι αποκαλύψεις για το πρόσωπο του στενού συνεργάτη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του πρώην βουλευτή Κερκύρας Νίκου Γεωργιάδη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συναντήσεις για τη σύσταση νέου κόμματος στο χώρο της λαϊκής δεξιάς πραγματοποιούνται, πλέον, σε τακτική βάση. Στόχος είναι το νέο κόμμα να έχει σχηματιστεί όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Εκτίμηση των συμμετεχόντων είναι ότι κάλπες στη χώρα θα ξαναστηθούν το αργότερο μέσα σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, χωρίς να αποκλείουν ότι μπορεί να γίνουν και πολύ νωρίτερα δεδομένων των εξελίξεων τόσο στο ασφαλιστικό όσο, κυρίως, στο προσφυγικό πρόβλημα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι ο νέος φορέας μπορεί να κερδίσει τουλάχιστον ένα ποσοστό της τάξης του 10% σε ενδεχόμενες εκλογές, «κουρεύοντας» δραστικά τις εκλογικές δυνάμεις που έχουν μείνει στην ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή

Από απόσταση φέρεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενημερώνεται για τα δρώμενα αλλά δεν συμμετέχει.