Παγκόσμιο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια

Παγκόσμιο ξεπούλημα στα χρηματιστήρια

  • |

Ο φόβος θρέφει για δεύτερη ημέρα τον πανικό πυροδοτώντας νέα μεγάλη πτώση στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη στο Τόκιο να καταγράφει τις μεγαλύτερες ενδοημερήσιες απώλειες από τον Μάιο του 2013 και την Αυστραλία να ακολουθεί.

Είχε προηγηθεί χθες ανάλογη κατρακύλα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις ΗΠΑ, με μεγάλο χαμένο τον τραπεζικό τομέα.

Ο δείκτης Nikkei έχασε περισσότερες από 950 μονάδες (περίπου 5%) και, για λίγο, η ισοτιμία του γεν έναντι του δολαρίου εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, ο δείκτης S&P/ASX κατέγραψε απώλειες 2,6% ενώ πτωτική πορεία ακολούθησαν και οι αγορές στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Νέα Ζηλανδία.

Παρότι οι αγορές στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Νότια Κορέα είναι κλειστές και σήμερα -καθώς οι τρεις χώρες γιορτάζουν το νέο Ετος-, και οι τρεις (και κυρίως αυτή της Κίνας) αποτελούν αιτία του πανικού.

Όλα δείχνουν ότι η αστάθεια που επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές από τον περασμένο μήνα θα συνεχιστεί εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, τις πτωτικές τιμές του πετρελαίου, την πιθανότητα η οικονομία των ΗΠΑ να οδεύει σε ύφεση, αλλά και τα επόμενα βήματα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σχετικά με τα επιτόκιά της.

Το γεν αναμένεται να ενισχυθεί κι άλλο -τάση που «τρώει» τα κέρδη των μεγάλων εξαγωγέων- καθώς οι επενδυτές θεωρούν το νόμισμα «ασφαλές καταφύγιο».

Όπως είπαν αναλυτές, που κάνουν λόγο για «κατάσταση πανικού», οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν την κατάθεση της επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας αύριο στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών του Κογκρέσου μήπως και διακρίνουν τις προθέσεις της, δηλαδή εάν η κεντρική τράπεζα σκέφτεται να αναστείλει την αύξηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων της.

Η αναζήτηση της ασφάλειας προκάλεσε επίσης πτώση των επιτοκίων των γιαπωνέζικων κρατικών ομολόγων για πρώτη φορά κάτω από το μηδέν.

«Ο “παράγοντας φόβος” στις αγορές έχει πάρει τώρα άλλη μορφή και από την ανησυχία για πιθανή ανώμαλη προσγείωση των αναπτυσσόμενων αγορών έχει επικεντρωθεί στην παράταση της επιβράδυνσης των οικονομιών του ανεπτυγμένου κόσμου και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τις αναζωογονήσουν» αναφέρουν σε σημείωμά τους προς τους πελάτες του οι αναλυτές της Citi.

Χθες, με αφετηρία πάλι την Ασία, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο και μετά και η Νέα Υόρκη βρέθηκαν στο κόκκινο, με επίκεντρο τον τραπεζικό τομέα.

Με ορισμένους αναλυτές να θυμούνται την κατάρρευση του 2008, ο δείκτης FTSE στη βρετανική πρωτεύουσα έκλεισε λίγο πιο πάνω από το χαμηλότερο σημείο του την τελευταία τετραετία, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στις αγορές Γαλλίας και Γερμανίας.