«Πώς και γιατί έγινα πρόεδρος της Βουλής»

«Πώς και γιατί έγινα πρόεδρος της Βουλής»

  • |

Με εκτενή ανάρτηση στην προσωπική ιστοσελίδα της η Ζωή Κωνσταντοπούλου συνεχίζει τις αποκαλύψεις σχετικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015 καθώς, όπως επισημαίνει, θα καταθέσει δημόσια εκείνα που θεωρεί απαραίτητα «ως κομμάτι της Ιστορίας».

Αυτή τη φορά περιγράφει το παρασκήνιο γύρω από την τοποθέτησή της στην προεδρία της Βουλής μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015.

«Σε πάρα πολλά δημοσιεύματα της περιόδου, εμφανιζόμουν ως υπουργός Δικαιοσύνης σε μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνείδηση των ανθρώπων που συναντούσα, αυτό φάνταζε ως φυσική εξέλιξη», λέει η κ. Κωνσταντοπούλου εξηγώντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε αναλάβει την ευθύνη των τομέων της Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ωστόσο, στο διάστημα κατά το οποίο είχε την ευθύνη αυτή, υπήρξαν δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με έμμεσους ή άμεσους τρόπους, προσπάθησε να της αφαιρέσει την ευθύνη του τομέα της Δικαιοσύνης.

06/02/2015: Μετά την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου στη Βουλή 06/02/2015: Μετά την ψηφοφορία για εκλογή προέδρου στη Βουλή | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «η πρώτη φορά ήταν το φθινόπωρο του 2013, όταν, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, άρχισαν να διοχετεύονται σενάρια περί επικείμενης δήθεν διεκδίκησης της δημαρχίας της Αθήνας από εμένα. Φρόντισα δημόσια να διαψεύσω αυτά τα σενάρια, πριν μου γίνει οποιαδήποτε πρόταση. Παρόλη τη δημόσια διάψευση, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, με βολιδοσκόπησε εμμέσως, λέγοντάς μου: “Πρέπει να κατέβω στην Κεντρική Επιτροπή, και μπορεί να αποφασίσουμε να είσαι υποψήφια για το Δήμο της Αθήνας”. Του απάντησα αμέσως “Να μην πάρετε τέτοια απόφαση γιατί θα αρνηθώ, έχω και δημοσίως αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο”».

«Η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να μου αφαιρέσει την αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης ήταν την Άνοιξη 2014, όταν με κάλεσε στο γραφείο του και μου πρότεινε να αναλάβω τον τομέα της άμυνας, εν όψει της υποψηφιότητας του Θ. Δρίτσα στις Δημοτικές Εκλογές, επιχειρώντας να μου εμφανίσει την πρόταση αυτή ως “αναβάθμιση”. Του απάντησα αρνητικά, επισημαίνοντάς του ότι η άμυνα σε καμία περίπτωση δεν ήταν το πρώτο πεδίο της ειδίκευσης και των γνώσεών μου και ότι θα έπρεπε να αξιοποιούμε τους καλύτερους στο πεδίο της μέγιστης απόδοσής τους και όχι να αυτοσχεδιάζουμε».

Δυσάρεστες εκπλήξεις

Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ής Ιανουαρίου, «ήρθαν οι απανωτές δυσάρεστες εκπλήξεις», σημειώνει η κ. Κωνσταντοπούλου.

3/03/2015: Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 3/03/2015: Μετά την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας | EUROKINISSI / AΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Και εξηγεί: «Έκπληξη 1η, η άμεση, χωρίς καμία διαβούλευση και διεργασία ανακοίνωση της συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛΛ. τη Δευτέρα 26/1, με τρόπο που έδειχνε προσυμφωνημένη σύμπραξη, με άγνωστους όρους. Έκπληξη 2η, ο ορισμός ως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης του Σπύρου Σαγιά, ο οποίος παρέστη στην ορκωμοσία του πρωθυπουργού τη Δευτέρα 26/1/2015».

«Ζωή, σου έχω μία πρόκληση»

Το βράδυ της 26ης Ιανουαρίου η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αλέξη Τσίπρα, οποίος της είπε «Ζωή, σου έχω μία πρόκληση», προτείνοντάς της να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών.

«Θα έχεις έναν αναπληρωτή, που θα τον επιλέξεις εσύ. Θα έχεις και τρεις ακόμη αναπληρωτές, τον Πανούση ως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έναν υπουργό Μετανάστευσης, σκέφτομαι την Τασία (Χριστοδουλοπούλου) και έναν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Τι λες;»

Η ίδια απάντησε ότι προτιμά να το συζητήσουν από κοντά, ενώ κατά την κατ’ ιδίαν τους συνάντηση εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τη δομή που θα έπαιρνε το υπουργείο Εσωτερικών και πρότεινε να αναλάβει τη Δικαιοσύνη, «την οποία έχω προετοιμάσει όλον αυτόν τον καιρό ως αρμόδια για την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

«Δεν είναι για σένα το υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι το έβδοδο τη τάξει υπουργείο», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έχει ήδη προτείνει τη συγκεκριμένη θέση στον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Σύμφωνα πάντα με την κ. Κωνσταντοπούλου, στην ερώτησή της αν υπουργός Άμυνας θα αναλάβει ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Τσίπρας απάντησε «δυστυχώς».

Στη συνέχεια η συζήτηση έφτασε στον πρόεδρο της Βουλής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να ισχυρίζεται ότι πρότεινε στον πρωθυπουργού τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ως έμπειρο κοινοβουλευτικό που ξέρει απ’ έξω τον Κανονισμό.

«Άμα θέλω να τους τρελάνω όλους, θα κάνω εσένα πρόεδρο της Βουλής», φέρεται να απάντησε ο κ. Τσίπρας, με την κ. Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για νέες πιέσεις για να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και την ίδια να αρνείται.

2/02/2013: Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ 2/02/2013: Αλέξης Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;»

Την επόμενη μέρα, σε νέα επικοινωνία, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε στον πρωθυπουργό να αναλάβει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Τότε, όπως σημειώνει η ίδια, ο κ. Τσίπρας της είπε: «Σου έχω κάτι καλύτερο. Πρόεδρος της Βουλής, τι λες;», με την ίδια αρχικά να αιφνιδιάζεται και να ζητεί χρόνο να το σκεφτεί, πριν κάνει τελικά αποδεκτή την πρόταση παρά τις όποιες επιφυλάξεις της.

«Το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, ένα χρόνο μετά, και με δεδομένα όσα μεσολάβησαν: η επιλογή μου για την προεδρία της Βουλής ήταν ο τρόπος που απεργάσθηκε ο κ. Τσίπρας προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει ότι δεν θα αναλάμβανα το υπουργείο Δικαιοσύνης και, επομένως, δεν θα αναλαμβάνονταν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες αρμοδιότητας του υπουργού Δικαιοσύνης ούτε για την υπογραφή της εκτέλεσης της απόφασης για τις γερμανικές οφειλές ούτε για την νομοθεσία κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής, της ευθύνης Υπουργών. Είναι πρόδηλο ότι, έχοντας στο μυαλό του το “πρότυπο” διακοσμητικών Προέδρων της Βουλής, θεώρησε ότι με αυτήν την πρόταση απλώς με τοποθετούσε σε μία τιμητική θέση ψυγείου», συμπληρώνει η κ. Κωνσταντοπούλου.