12-14 Φλεβάρη: Αγροκτηνοτροφική πολιορκία των Αθηνών – Όλοι στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα

12-14 Φλεβάρη: Αγροκτηνοτροφική πολιορκία των Αθηνών – Όλοι στις διαδηλώσεις στο Σύνταγμα

  • |

Σε… αγροτοκτηνοτροφικό κλοιό θα είναι από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή η πρωτεύουσα, εξαιτίας των παλλαϊκών – παναγροτικών συλλαλητηρίων που διοργανώνονται στο κέντρο της Αθήνας, την Παρασκευή και το Σάββατο. Στην πλατεία Συντάγματος, θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής (σ.σ.: θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή), ενώ υπολογίζεται ότι έως το απόγευμα απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί και οι αγρότες από τις άλλες περιοχές.

Το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει χαρακτήρα παλλαϊκής – πανεργατικής διαμαρτυρίας, καθώς σε αυτό έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, σωματεία από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και οι επιστημονικοί φορείς, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Προσυγκεντρώσεις ή συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πριν από το κεντρικό συλαλλητήριο στο Σύνταγμα, θα γίνουν στο υπ. Εργασίας (πλ. Κλαυθμώνος) και στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί πως κάλεσμα για δυναμικό «παρών» στις αγροτικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος τριημέρου στο κέντρο της Αθήνας έχει εκδώσει και το ΜΕΤΑ.

Να σημειωθεί πως κάθε αστυνομική διεύθυνση θα είναι αυτή που θα έχει το πρώτο λόγο για να σταματήσει τα τρακτέρ, για να μην… εισβάλλουν στη πρωτεύουσα, ενώ η εντολή που έχει δοθεί είναι ότι στον κεντρικό πυρήνα της πόλης δε θα μπει κανένα τρακτέρ. Σημαντικό να ειπωθεί πως οι αστυνομικές δυνάμεις που θα διατεθούν την Παρασκευή για το επιχειρησιακό αυτό σχέδιο είναι το σύνολο των αστυνομικών της Αττικής.

Τα μπλόκα των αστυνομικών έναντι της καθόδου και των μπλόκων των αγροτών θα αναπτυχθούν σε τρεις ζώνες και πέντε σημεία:
– Στην πρώτη ζώνη, θα αναπτυχθούν και θα διευρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στα μπλόκα.
– Η δεύτερη ζώνη που θα αναπτυχθεί θα είναι στα σημεία εισόδου της Αττικής όπου και θα σταματήσουν τα τρακτέρ. Αυτά τα σημεία είναι:στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στο Σταυρό Αγίας Παρασκευής. Επίσης, μπλόκο θα υπάρχει και στο λιμάνι του Πειραιά.
Τρίτη ζώνη ασφαλείας θα είναι στους στύλους του Ολυμπίου Διός,. Όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία, η εντολή που έχει δοθεί είναι να σταθμεύσουν τα λεωφορεία στη λεωφόρο Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο.

«Εισβολή» από την Κεντρική Ελλάδα

Μαζική αναμένεται να είναι σήμερα Παρασκευή η κάθοδος στην Αθήνα αγροτών και άλλων κοινωνικών ομάδων (όπως οι εκπαιδευτικοί) από τη Λάρισα, οι οποίοι εντάσσονται στη γραμμή του μπλόκου της Νίκαιας, που έχει πάρει απόφαση να πολιορκήσει την Αθήνα. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τους διοργανωτές, υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού, ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Όπως ανακοινώθηκε, στις 9 μ.μ. την Πέμπτη άνοιξαν τα Τέμπη, με απόφαση των αγροτών του μπλόκου, και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Εισβολή» από τον Ισθμό

agrotes-mploka1

Από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα και μέσω του Ισθμού της Κορίνθου, δεκάδες εκατοντάδες αναμένεται να είναι τα λεωφορεία και τα ιδιωτικά ΙΧ που θα έρθουν προς την Αθήνα, με τους αγρότες του μπλόκου του Ισθμού να τον ανοίγουν, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση όλων όσοι θέλουν να μεταβούν στο «κλεινόν άστυ» για το παναγροτικό συλλαλητήριο.

Λεωφορεία θα ξεκινήσουν από την Αργολίδα, την Αρκαδία, την Τρίπολη αλλά και από Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία κτλ. Οι αγρότες, δε, της Λακωνίας θα μεταφέρουν τρακτέρ προς το μπλόκο του Ισθμού της Κορίνθου, προκειμένου να το ενισχύσουν. Σε καμία περίπτωση, όμως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των μπλόκων της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας δε θα αποδυναμώσουν τα τοπικά μπλόκα.

Απόβαση στον Πειραιά

Για το λιμάνι του Πειραιά ταξιδεύουν και αγρότες από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Λασίθι και το Ηράκλειο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Υπολογίζονται περί τους 2.000 χιλιάδες.

Αγροκτηνοτρόφοι από τα Χανιά και το Ρέθυμνο άρχισαν να συγκεντρώνονται σταδιακά από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι της Σούδας από όπου και παρέλαβαν τα εισιτήρια τους για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής. Στο χώρο του λιμανιού ύψωσαν τρία πανό και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί για το ασφαλιστικό.

Από το λιμάνι του Ηρακλείου (φωτογραφία), στα πλοία επιβιβάστηκαν οι ηρακλειώτες και οι λασιθιώτες αγροκτηνοτρόφοι και αναμένεται το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά, να συναντηθούν με τους υπόλοιπους αγρότες που ταξιδεύουν από Χανιά. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το Σύνταγμα και να… κατασκηνώσουν εκεί κάνοντας ξεκάθαρες τις προθέσεις τους να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα εάν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και δεν ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση. Πριν από το Σύνταγμα, όμως, θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν και να πραγματοποιήσουν κατάληψη, όπως αναφέρουν.

Οι αγρότες της γραμμής τού μπλόκου των Τεμπών

agrotes-tempi-pinakides

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, όπως και αυτοί των Μικροθηβών και του Προμαχώνα, που δε θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Οι αγρότες έρχονται να πουν και το δικό τους ΟΧΙ στην εφαρμογή μιας πολιτικής που δε «φύτρωσε» από το πουθενά, αλλά είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού όσο και του 3ου μνημονίου, αφού στα σχετικά κείμενα συμπεριλαμβάνονταν ειδικές διατάξεις που αφορούσαν τον αγροτικό τομέα. Εάν υλοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στο φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς του αγροτικού τομέα είναι βέβαιον ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκμεταλλεύσεων των μικρομεσαίων αγροτών θα καταστούν οικονομικά μη βιώσιμες και η γη, η παραγωγή, τα προϊόντα θα συγκεντρωθούν σε όλο και λιγότερα χέρια.

Ανάλογη, θα είναι η εξέλιξη και σε άλλους τομείς, όπως αυτών των μηχανικών και των δικηγόρων. Λόγω του νέου ασφαλιστικού, πολλοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα (αλλά και τη χώρα), αφήνοντας το «χώρο» για να δημιουργηθούν 3-4 τεχνικά, δικηγορικά γραφεία κτλ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη ανεργία στον κλάδο, ακόμα πιο… ευέλικτες σχέσεις εργασίας με μισθούς – φιλοδώρημα, αλλά και την… παράδοση – έλεγχο των τεχνικών έργων και της ίδιας της Δικαιοσύνης στα χέρια ολίγων. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η επισήμανση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πως «η νομοθέτηση καθ’ υπόδειξη των θεσμών και με έξωθεν παρεμβάσεις υποβαθμίζει την ποιότητα απονομής της Δικαιοσύνης».