Εκλογές «βλέπουν» οι Ισπανοί

Εκλογές «βλέπουν» οι Ισπανοί

  • |

Η πλειονότητα των Ισπανών πιστεύουν πως θα χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές, δεδομένου ότι οι ηγέτες των κομμάτων δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν βιώσιμο συνασπισμό έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο και δεν ανέδειξαν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου, αλλά μέχρι τώρα η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι μικρή.

Ο Σάντεθ δήλωσε την Παρασκευή πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μηνός και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου. Σε περίπτωση αποτυχίας στην ψηφοφορία, υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν άλλους δύο μήνες στη διάθεσή τους προκειμένου να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρία GAD3 για την εφημερίδα ABC, περίπου το 58% σε σύνολο 800 ερωτηθέντων δήλωσαν πως τα κόμματα δεν θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία και θα διεξαχθούν νέες εκλογές, σχεδόν 5% περισσότεροι απ΄ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα.

Ο Σάντσεθ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να στηρίξει το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και οι διαφωνίες με το κόμμα Podemos, που τάσσεται κατά της λιτότητας, καθιστούν δύσκολη την επίτευξη ενός συνασπισμού αριστερών κομμάτων την οποία προτιμά.

Επιπλέον, η υποστήριξη μόνον των Podemos δεν θα ήταν αρκετή. Οι Σοσιαλιστές θα χρειάζονταν την υποστήριξη τουλάχιστον τριών κομμάτων και την αποχή άλλων προκειμένου να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.

Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, θέλει να αποφύγει την επιστροφή στις κάλπες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το Podemos θα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές.