Τετ α τετ Λαφαζάνη με Ντεμιρτάς

Τετ α τετ Λαφαζάνη με Ντεμιρτάς

  • |

Την Τρίτη 16/02, πραγματοποιήθηκε διμερής συνάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς στο πλαίσιο της επίσκεψης του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού, αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Λαϊκής Ενότητας, παραβρέθηκαν στη συνάντηση, εκτός του επικεφαλής του κόμματος, οι Κώστας Ήσυχος, Νάντια Βαλαβάνη και Γιάννης Ραχιώτης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΛΑΕ, «οι δύο πλευρές συζήτησαν σε βάθος γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν στο προσφυγικό, τον εντεινόμενο αυταρχισμό του καθεστώτος Ερντογάν και τις διώξεις εναντίον των Κούρδων και των δημοκρατικών προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Τουρκία αλλά και τις επιθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε βάρος των Κούρδων της Συρίας».

Οπως σημειώνεται, «έγινε ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα σύνθετα και καυτά ζητήματα της περιοχής και αποφασίστηκε η περαιτέρω επικοινωνία και συνεργασία των δύο πλευρών που θα συνεχιστεί με την επίσκεψη του Παν. Λαφαζάνη στην Τουρκία κατόπιν προσκλήσεως του S. Demirtaş».

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Παν. Λαφαζάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς η συνάντηση με τον Selahettin Demirtaş, συμπρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών της Τουρκίας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την κατάσταση στις δύο χώρες και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ειδικότερα τις εξελίξεις στη Συρία.

Εκ μέρους της ΛΑ.Ε εξέφρασα την αμέριστη αγωνιστική αλληλεγγύη μας στην πάλη των λαών της Τουρκίας για δημοκρατία στη γείτονα και ειδικότερα στην πάλη και τον αγώνα του κουρδικού λαού στην Τουρκία και τη Συρία για τα πολιτικά, δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματά του».

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε καταδίκασε το καθεστώς Ερντογάν τόσο για την κλιμάκωση των αυταρχικών διώξεων σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας όσο και για τους ανηλεείς τρομοκρατικούς βομβαρδισμούς που έχει εξαπολύσει ο τουρκικός στρατός ενάντια στους Κούρδους της Συρίας.

Οπως τόνισε, αυτή η πολιτική τρομοκρατικής πυγμής του τουρκικού καθεστώτος, δυστυχώς, βρίσκει την κάλυψη ή στην καλύτερη περίπτωση την ανοχή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, πράγμα που δυναμιτίζει το κλίμα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας η απαράδεκτη αναγνώριση από την ΕΕ και την Ελλάδα της Τουρκίας ως χώρας “ασφαλούς προέλευσης” δίνει δημοκρατικά εύσημα στον κλιμακούμενο τουρκικό αυταρχισμό και ανοίγει “πράσινο φως” στην τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση της Τουρκίας ως χώρας “ασφαλούς προέλευσης” παρεμποδίζει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου από τη χώρας μας σε Κούρδους και άλλους δημοκράτες αγωνιστές, που καταφεύγουν στη χώρα μας, διωκόμενοι από το τουρκικό καθεστώς.

Ο ίδιος είπε ότι επίσης, το απαράδεκτο της συμφωνίας της Ελλάδας για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της ροής των προσφύγων. Κατ’ αρχάς, τόνισε ο Παν. Λαφαζάνης, η ανάμιξη του ΝΑΤΟ στρατιωτικοποιεί το θέμα των προσφύγων, ένα ζήτημα κατ’ εξοχήν ανθρωπιστικό, ενώ το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την εγκληματική δράση των διακινητών, οι οποίοι έχουν ως βάση την Τουρκία.

Στην ουσία , όμως, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, η παράδοση του Αιγαίου στο ΝΑΤΟ γίνεται με άλλες στοχεύσεις και έχει άλλες επιπτώσεις. Η βασικότερη είναι ότι ο έλεγχος του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ είναι αναγκαίος στον ιμπεριαλιστικό αυτό συνασπισμό για να επηρεάζει τις συριακές εξελίξεις, ενώ μέσω του ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται ο αναθεωρητικός πολιτικοστρατιωτικός ρόλος της Τουρκίας στο Αιγαίο και, ταυτόχρονα, συγκαλύπτεται η τρομοκρατική πολιτική του τουρκικού καθεστώτος ενάντια στους Κούρδους. Είναι ντροπή ο τουρκικός στρατός ο οποίος ακολουθεί πολιτική διώξεων και σφαγών κατά των Κούρδων στην Τουρκία και τη Συρία, να αναλαμβάνει ρόλο, μέσω του ΝΑΤΟ, στο ανθρωπιστικό θέμα των προσφύγων, τους οποίους έδιωξε από τις εστίες τους τόσο η ΝΑΤΟϊκή όσο και η τουρκική πολιτική.

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε τη στρατηγική σημασία της ανάπτυξης της φιλίας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον κουρδικό λαό, ως θεμελιακή αφετηρία μιας μεγάλης συμμαχίας των λαών της περιοχής για την ανακοπή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολεμικών εξελίξεων, για τη δημοκρατία, την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ισότιμη συνεργασία και την συνανάπτυξη των λαών των χωρών της πολύπαθης περιοχής μας.