Διαδηλώσεις και μπλόκα αγροτών στην Γαλλία

Διαδηλώσεις και μπλόκα αγροτών στην Γαλλία

  • |

Πλήθος Γάλλων αγροτών διαδήλωσαν χθες ή έστησαν στήσει μπλόκα σε δρόμους της δυτικής, νοτιοδυτικής και κεντρικής Γαλλίας, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει αποτελεσματικά μέτρα και να σκληρήνει τη στάση της στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χθεσινή έκκληση του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για παύση των κινητοποιήσεων δεν εισακούστηκε. Περίπου 70 τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούσαν σε εμπορικό κέντρο της πόλης. Οι ιδιοκτήτες τους πέταξαν κοπριά και άχυρα στο χώρο στάθμευσης του εμπορικού κέντρου.

Στη δυτική Γαλλία, εκατοντάδες τρακτέρ όδευαν την ίδια στιγμή προς την πόλη Ρεν. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Τουλούζη, το Πουατιέ και σε εθνικές οδούς της δυτικής, νοτιοδυτικής και κεντρικής Γαλλίας.

«Πρέπει να γίνει κάποια πρόοδος όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας αλλά ζητάμε επίσης την αναπροσαρμογή των τιμών (των προϊόντων) ώστε να είναι σε επικερδές επίπεδο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιντιέ Λικά, στέλεχος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας των Συνδικάτων των Αγροτών.

«Θέλουμε επίσης οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους για την αναδιάρθρωση των δανείων» που έχουν δοθεί στους αγρότες, πρόσθεσε ένας γαλακτοπαραγωγός.

«Λε Φολ, βιάσου, τα πράγματα πάνε άσχημα στην ύπαιθρο!» έγραφε ένα πανώ που είχαν στήσει οι αγρότες στο πίσω μέρος ενός τρακτέρ, στα προάστια της Τουλούζης, ζητώντας από τον υπουργό Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ να λάβει γρήγορα συγκεκριμένα μέτρα. «Ένα τσιγάρο = 35 λεπτά· ένα λίτρο γάλα = 28 λεπτά. Βρείτε το λάθος» είχαν γράψει σε ένα άλλο πανώ.

Από την Δευτέρα άλλοι αγρότες έχουν στήσει μπλόκο σε ένα κέντρο διανομής στην Ιζέρ, ενώ ανατολικότερα έχουν αναφερθεί επίσης και αποκλεισμοί δρόμων.

Εδώ και περίπου έναν μήνα οι αγρότες κινητοποιούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση ζητώντας τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των αγροτών, η Κομισιόν ζήτησε την Δευτέρα από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να της παρουσιάσουν προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, πριν από μια σύνοδο που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 25 Φεβρουαρίου.