«Σε λίγο οι έγκυες θα αναγκάζονται να κρύβουν τις κοιλιές τους για να μην απολυθούν»

«Σε λίγο οι έγκυες θα αναγκάζονται να κρύβουν τις κοιλιές τους για να μην απολυθούν»

  • |

Τις δυσκολίες, τους κινδύνους αλλά και τους εκβιασμούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπες οι έγκυες γυναίκες στον χώρο εργασίας τους ανέδειξαν οι ομιλήτριες που συμμετείχαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της Καμπάνιας για την Προστασία της Μητρότητας που «τρέχει» τους τελευταίους μήνες.

Στις τοποθετήσεις τους οι ομιλήτριες ανέδειξαν όλο το φάσμα των πιέσεων που δέχονται οι έγκυες, την ίδια στιγμή που, αξίζει να σημειωθεί, γίνονται συσκέψεις επί συσκέψεων από θεσμικούς φορείς και χύνονται τόνοι μελάνι για το λεγόμενο «πρόβλημα της υπογεννητικότητας». Ιδιαίτερα τονίστηκε η έλλειψη έως ανυπαρξία αδειών για την Προστασία της Μητρότητας για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους.

Αρχικά μίλησε η αναπληρώτρια Θάνια Βέζου, μέλος τους Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η ίδια νέα μητέρα και ανέδειξε το θέμα από την σκοπιά των αναπληρωτών, που στην ομηρία της ελαστικής εργασίας και της συνεχούς μετακίνησης και αλλαγής περιβάλλοντος που βρίσκονται κάθε χρόνο, βιώνουν τεράστιες δυσκολίες. Σημείωσε πως η φύση της δουλειάς, λόγων των ιώσεων και των επικίνδυνων προαύλιων που είναι γεμάτα παιδιά, η εργασία σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη χωρίς εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία και ιατρούς, με δεκάδες χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν καθημερινά μπορεί ακόμα και να θέσει την ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο.

Στην συνέχεια η γιατρός, μέλος της ΕΙΝΑΠ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, Όλγα Κοσμοπούλου μίλησε για την ομοιότητα των προβλημάτων των ειδικευόμενων γιατρών με αυτά των αναπληρωτών νέων γονέων, ενώ τόνισε ότι ο συντονισμός τέτοιων κινήσεων, οι συσκέψεις μεταξύ των συλλογικοτήτων και οι κοινές μάχες είναι ζωτικής συμμαχίας για να νικήσει αυτό το κίνημα. Στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων μας, δήλωσε, οφείλει να είναι και το σύνολο των διεκδικήσεων που αφορούν τις κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις των εργαζόμενων γυναικών.

Η αναπληρώτρια και μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Α’ Αθήνων Κατερίνα Πορταρίτη υπογράμμισε την κοινωνική και οικονομική συνέπεια αυτής της κατάστασης που χτυπάει τις γυναίκες. Η μητρότητα, η προστασία και η διευκόλυνσή της, είναι επιζήμιες για τα κέρδη των εργοδοτών, και έτσι η γυναίκα τιμωρείται ή μπαίνει σε δίλημμα, «μητέρα ή εργαζόμενη», με τραγικά αποτελέσματα για την οικονομικής της κατάσταση (άδειες άνευ αποδοχών, απολύσεις). Βιώνει έντονα το ρατσισμό και το σεξισμό, που βασίζονται στις κερδοσκοπικές αυθαιρεσίες του κάθε εργοδότη και περιορίζεται στον χώρο του σπιτιού, ως το άτομο που μεγαλώνει παιδιά.

Ο Μιχαήλ Ζερβός και η Ερατώ Ταγαρίδη, πρόεδρος και μέλος αντίστοιχα του Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθηκαν κι εκείνοι στο ολόιδιο καθεστώς όσον αφορά στις άδειες μητρότητας στον χώρο των εργαζομένων ΙΔΟΧ του ΥΠΠΟ, και επισήμαναν την κατάφορη και παράνομη καταπάτηση του ΠΔ 164/2004 και της «Αρχής της μη διάκρισης» που ορίζει ρητά τη μη διάκριση των εργαζόμενων ορισμένου και αορίστου χρόνου όσον αφορά στους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης τους. Μάλιστα κατήγγειλαν το περιστατικό εγκύου εργαζόμενης να μην ανανεωθεί η σύμβασης της, σε αντίθεση με τους άλλους συναδέλφους της, χωρίς να της δοθούν εξηγήσεις.

Συνέχισε η Βιολέττα Πατέλη, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αν. Αττικής «Κ. Σωτηρίου», αναδεικνύοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που εργάζεται αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση και είναι σε ηλικία αναπαραγωγής είναι αναπληρωτές. «Φαίνεται πως ο νόμος για τις 9μηνες άδειες ανατροφής εκτός από άδικος, έχει μείνει ανενεργός, καθώς δεν εξυπηρετεί παρά ελάχιστες περιπτώσεις», ανέφερε. Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί λόγω ηλικίας, εκ φύσεως, δεν μπορούν να κάνουν χρήση των 9μηνων αδειών. Από την άλλη, οι αναπληρωτές, που είναι ουσιαστικά μόνιμοι εκπαιδευτικοί –καθώς αναπληρώνουν μόνο τους εαυτούς τους κάθε χρονιά- αποκλείονται από τη χρήση του.

Η Ελεάνα Μαργαρίτη, γραμματέας του ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, κατήγγειλε την εκβιαστική και εξευτελιστική μεταχείριση που βιώνουν οι εργαζόμενοι γονείς από υπουργείο και εργοδότες, καθώς πρέπει να αγωνιούν και να μετρούν τις μέρες και τους μήνες για το πότε θα γίνουν γονείς προκειμένου να καταφέρουν να κάνουν χρήση των κουτσουρεμένων αδειών που δικαιούνται, μια απόφαση που πρέπει να είναι μόνο δική τους, και κανενός άλλου.

Τέλος, η Ντίνα Ρέππα, μέλος του ΔΣ του ΣΕΠΕ Α΄ Αθήνας «Αριστοτέλης» τόνισε την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι νέες γυναίκες, ελαστικά εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που σαν τις γυναίκες μιας άλλης εποχής, θα αναγκάζονται να κρύβουν με ζώνες και ποδιές τις κοιλιές τους για να μην χάσουν την δουλειά τους.

Οι συμμετέχοντες στην Καμπάνια για την Προστασία της Μητρότητας καταγγέλλουν «τις προσπάθειες αφεντικών και εργοδοσίας να μας γυρίσουν σε τέτοιες τρομακτικές εποχές» και δηλώνουν «ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, δίπλα στα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που βιώνουν ανάλογα προβλήματα». Προαναγγέλλουν δε ότι «μέσα στους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε σύσκεψη με σωματεία από όλους τους χώρους εργασίας προκειμένου να συντονίσουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας»

Όπως αναφέρουν, «απαιτούμε:

• Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

• Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

• Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία – Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες – Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας -Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

• Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών

• Να δοθεί σε ΟΛΕΣ τις αναπληρώτριες μητέρες η άδεια των 3,5 μηνών με παιδιά έως 4 ετών»

topontiki.gr/