Υγεία και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες

Υγεία και οικονομία τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους πολίτες

  • |

Αγωνία για τις εξελίξεις της πανδημίας αλλά και για την οικονομική κατάσταση στη χώρα δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Την ίδια ώρα, αν και οι πολίτες αξιολογούν θετικά το έργο της κυβέρνησης οι προβλέψεις τους για το μέλλον είναι αρνητικές.

Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη για το ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, καθώς σημαντικότερο πρόβλημα για 1 στους 3 πολίτες (33%) είναι η ιατρική περίθαλψη – Επιδημία του κορονοϊού, ενώ το 28% δηλώνει ότι είναι η οικονομία. Το 11% απαντά σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική, το 9% η ανεργία και μόλις το 7% το προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Εξίσου μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη για την πορεία της χώρας καθώς το 46% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ ένα 41% λέει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 37,5%, μειωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σύγκριση με την έρευνα του περασμένου Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ποσοστό 20%, 0,7 μονάδες υψηλότερο από τον Ιούνιο, και η διαφορά του βρίσκεται στις 17,5 μονάδες. Την τρίτη θέση, με χαμηλά ποσοστά, 5,4% (από 5,2% τον Ιούνιο), παίρνει το Κίνημα Αλλαγής ενώ τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 4,6%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζει άνοδο στο 4,5% από 2,9%, ενώ ακολουθεί το ΜΕΡΑ25 με 2,7% και 1,2% λαμβάνει το κόμμα Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αν και η κυβέρνηση κρίνεται σχετικά θετικά για το έως τώρα έργο της, η δημοφιλία του πρωθυπουργού, αν και αρκετά υψηλή (58) έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2019 και παρά τη μεγάλη άνοδο που είχε την άνοιξη εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας.