Κλιματική αλλαγή, τυφώνες στην Κεντρική Αμερική

Κλιματική αλλαγή, τυφώνες στην Κεντρική Αμερική

  • |

Οι πρόσφατες καταστροφές στην Κεντρική Αμερική έχουν ξαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Τις τελευταίες βδομάδες ο τυφώνας Iota, ο 6ος μεγάλος τυφώνας για το 2020, χτύπησε σκληρά τη Νικαράγουα μόλις 10 μίλια νότια από εκεί που χτύπησε ο τυφώνας Eta δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ο Iota είναι πολύ ισχυρότερος από τον Έτα, έφερε περισσότερη βροχή και προκάλεσε περισσότερες ζημιές, ειδικά στις κοινότητες των ιθαγενών στην Ονδούρα και τη Γουατεμάλα, λαούς που η πανδημία και οι καπιταλιστικές πολιτικές έχει ήδη καταστρέψει, όπως έδειξε και η πρόσφατη εξέγερση στη Γουατεμάλα. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιοχές, το νερό που είχε απομείνει από τον Έτα δεν έχει αποστραγγιστεί πλήρως.

Το κόστος από την κλιματική αλλαγή είναι πολύ μεγάλο για τα πιο φτωχά τμήματα της κοινωνίας. Έτσι, 100.000 άνθρωποι είναι συσσωρευμένοι σε καταφύγια, ανίκανοι να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά της νόσου COVID-19. Χρειάζονται επειγόντως τροφή και νερό. Αυτοί οι δύο διαδοχικοί τυφώνες του Νοεμβρίου έπληξαν συνολικά περίπου 4,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ονδούρα, τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα.

Ο Iota ήταν ένας τυφώνας ενός νέου τύπου. Ξεκινώντας από ένα τροπικό κύμα στα ανοικτά των ακτών της Κολομβίας στις 10 Νοεμβρίου, ο Iota αναπτύχθηκε γρήγορα και τρεις ημέρες αργότερα μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα. Δύο ημέρες αργότερα, εντάθηκε από μια καταιγίδα ανέμων κατηγορίας 1 με τουλάχιστον 74 μίλια/ώρα, σε μια καταιγίδα κατηγορίας 5 με ανέμους τουλάχιστον 157 μίλια/ώρα. Αυτή η ταχεία ενίσχυση σε αυτό που είναι συνήθως το τέλος της εποχής των τυφώνων θεωρείται ως μαρτυρία για το πόσο θερμότερη έχει γίνει η Καραϊβική και πώς αυτό κάνει τις καταιγίδες εκεί πιο ισχυρές.

Τέλος, μετεωρολόγοι εξετάζοντας δεδομένα 120 ετών έχουν διαπιστώσει ότι η ταχύτητα των τυφώνων μειώθηκε πρόσφατα κατά 17%. Αυτό τους καθιστά πιο καταστροφικούς, καθώς τα κτίρια πρέπει να αντέξουν στους ανέμους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί να πέσει μεγαλύτερη ποσότητα βροχής.

Αρ. Μα.

neaprooptiki.gr