Για να κλείσει ο κύκλος…

Για να κλείσει ο κύκλος…

  • |

Εχει καταντήσει καθημερινή –απαθής– συνήθεια η ανάγνωση του αριθμού των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων. Ομως δεν είναι άψυχα νούμερα, είναι ανθρώπινες ζωές. Κοντεύουμε έναν χρόνο πανδημίας, με τον ιό να μεταλλάσσεται, τα εμβόλια να αργούν και κανένας να μη βάζει μυαλό. Το έχουμε ξαναπεί: Οσο καλά τα πήγε η κυβέρνηση το πρώτο δίμηνο, τόσο έχει χάσει την μπάλα στη συνέχεια.

Ευθύμης Ασημακόπουλος

Το δεύτερο lockdown, «για να περάσουμε τις γιορτές έξω με τους δικούς μας», έχει συμπληρώσει τρίμηνο, μόνο που δεν είναι ακριβώς lockdown. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, απλά δεν κυκλοφορεί τη νύχτα.

Ξαφνικά η Ελλάδα (η Αττική κυρίως) έχει γεμίσει με χειμερινούς κολυμβητές. Από εκεί που υπήρχαν 10-20, που γίνονταν και θέμα στις ειδήσεις όταν έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί. Μόλις ανέβει λίγο η θερμοκρασία γεμίζουν οι παραλίες χειμωνιάτικα, λες και ζούμε στην Ισλανδία και μας λείπει ο ήλιος.

Υπάρχουν και τα… party animals, που πηγαίνουν να πάρουν takeaway ποτά και φαγητά για να τα καταναλώσουν μαζί με τους φίλους τους στα παγκάκια και στα πεζούλια. Λες κι εμείς οι υπόλοιποι ήμασταν σπιτόγατοι και δεν μας έχει χαλάσει αυτή η κατάσταση.

Εχουν δίκιο οι κυβερνώντες που μιλούν συνεχώς για την ατομική ευθύνη. Μόνο που τη συγκεκριμένη ευθύνη δεν την επιδεικνύουν ούτε οι ίδιοι. Πώς να παραδειγματιστεί ο κόσμος όταν βλέπει τον πρωθυπουργό να διασχίζει την πρωτεύουσα για να κάνει… σούζες ή να αλωνίζει κάθε Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα;

Για να κλείσει αυτός ο θλιβερός κύκλος –όσο γίνεται αναίμακτα– πρέπει να επανέλθουμε στην αρχική ιδέα: Σκληρό lockdown για ένα μήνα και ελπίδα να έρθουν γρήγορα τα εμβόλια. Ας αφήσει η κυβέρνηση τα ημίμετρα, ας μαζευτούμε κι εμείς, διότι με την εξέλιξη του ιού, το να μείνουμε κλεισμένοι σπίτι, θα είναι το καλό σενάριο…

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.