Το πινγκ πονγκ και το κράτος δικαίου

Το πινγκ πονγκ και το κράτος δικαίου

  • |

Σε φιάσκο κατάντησε το περίφημο επιτελικό κράτος της νεοδεξιάς (κράμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς). Η τελευταία βέβαια είναι πολύ παλιά στη δομή της και την «ιδεολογία» της. Ας λέει ο πρωθυπουργός ότι ενοχλήθηκε από το πινγκ πονγκ των ευθυνών -αυτογελοιοποιείται όταν αναγγέλλει μείωση στους λογαριασμούς των κατοίκων που επλήγησαν και έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό επί εικοσιτετράωρα· μερικοί ακόμη και σήμερα ζουν στο σκότος του φιλελευθερισμού.

Γιώργος Σταματόπουλος

Ελεγε στον φακό της τηλοψίας ένας κάτοικος που εδώ και μήνες προσπαθούσε να κόψει ένα δέντρο στην αυλή του, που φαινόταν -και ήταν- επικίνδυνο: «Δεν εμφανίστηκε κανένας -ούτε δήμαρχος, ούτε περιφερειάρχης, ούτε υπουργός, ούτε πρωθυπουργός, ούτε παραπρωθυπουργός». Η τελευταία ιδιότητα τα λέει όλα μέσα στην υπερβολή της. Απευθύνθηκε στο Δασαρχείο. Από εκεί τον παρέπεμψαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Το υπουργείο τού συνέστησε να πορευτεί προς τον δήμο. Από τον δήμο ευγενικά τον [ξαπό]στειλαν στην Περιφέρεια και από κει φτου κι απ’ την αρχή -ο ίδιος κύκλος. Η γραφειοκρατία στην κορύφωσή της.

Μόνη τους υπερασπιστική γραμμή των κυβερνώντων είναι να θυμίζουν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ -ειδικά ο τραγικός Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ούτε καν κοκκίνισε από ντροπή όταν έκανε τη χυδαία σύγκριση με τους νεκρούς στο Μάτι. Στον ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, αλλά δεν συμμετέχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή του τόπου -υπάρχουν και πολλοί άλλοι Ελληνες πολίτες, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ακομμάτιστοι, ανεξάρτητοι, και άλλα κόμματα, που δεν έχουν συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα· σε αυτούς τι απαντάνε τα τζιμάνια του νέου καθεστώτος; Δεν αυτοακυρώνονται όταν μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο; Μα γι’ αυτό δεν ήλθαν στην κυβέρνηση; Να τα διορθώσουν όλα; Διότι όλα αυτά ήσαν στο προεκλογικό πρόγραμμά τους και άρα θα τα έλυναν μόλις επαναποκτήσουν την κυβέρνηση; Και τι έκαναν οι πολέμιοι της γραφειοκρατίας; Μια τρύπα στο νερό.

Θυμήθηκαν και την υπογειοποίηση των καλωδίων και ότι μεσομακροπρόθεσμα όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Μα είναι κυβέρνηση πάνω από ενάμιση χρόνο. Πάλι «θα». Το «θα» είναι η μόνη τους διέξοδος -των καημένων, που νομίζουν ότι διοικούν αγέλες προβάτων. [Αυτό προς εξέτασιν.] Ποιοι θεσμοί και ποιος σεβασμός προς αυτούς; Ο καθένας αποφασίζει και κάνει ό,τι γουστάρει. Οι δικαιολογίες τους στα τηλεοπτικά παράθυρα απλώς επιτείνουν την ανεπάρκειά τους και την ανετοιμότητά τους να κυβερνήσουν γενικά. Ισως θεωρούν ακόμη ότι είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτού του κράτους -και ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει την «ιδιοκτησία» τους;

Κράτος δικαίου

Ντόρα Μπακογιάννη (για την περίπτωση Κουφοντίνα): «Εμείς οι δημοκράτες πιστεύουμε στον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου. Απόλυτος σεβασμός του κράτους δικαίου σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου θα ισχύσει για όλους. Και όταν λέμε όλους εννοούμε όλους».

Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν να εφαρμοστεί ο νόμος και για τον απεργό πείνας, που βρίσκεται κοντά σε ανεπιθύμητες καταστάσεις, ίσως και στον θάνατο. Καλό θα ήταν να την ακούσει προσεκτικά ο αδελφός της, που συμβαίνει να είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας. Να αποδείξει ο τελευταίος ότι έχει άριστες σχέσεις με τη δημοκρατία.

efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.