Το αντιδεξιό μέτωπο του Βαρουφάκη

Το αντιδεξιό μέτωπο του Βαρουφάκη

  • |

Aντιδεξιό μέτωπο αλλά πριν από τις εκλογές προτείνει ο Γιάνης Βαρουφάκης και καλεί όλα τα κόμματα αυτά [όσα αντίκεινται στη Δεξιά] να βρεθούν και να συμφωνήσουν σε βασικά σημεία [και βλέπουμε]. Πάντως, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του για μετεκλογικές συνεργασίες. Μην τολμήσουν να πάνε μετά τις εκλογές και να ζητήσουν συνεργασίες -όχι συνεργασία, ούτε καν ψήφο ανοχής ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα δώσουν. Λίγο ρομαντική φαντάζει η πρόταση, όχι όμως ότι είναι και ανέφικτη ή ανεδαφική. Τώρα, τι σημαίνει αντιδεξιό κόμμα είναι ένα ερώτημα, που δεν συμβαίνει να έχει και πολλές απαντήσεις ή ξέρω γω διευκρινίσεις ιδεολογικού χαρακτήρα, η δε πρότασή του φαίνεται [και μακάρι να μην είναι] σαν κίνηση εντυπωσιασμού, κάτι σαν αντιδεξιά, αντικυβερνητική καλύτερα, ρητορική. Δεν φαίνονται πρόθυμα τα κόμματα να δεσμευθούν, έστω και προγραμματικά, με άλλα που διεκδικούν την είσοδό τους στη Βουλή.

Γιώργος Σταματόπουλος

Το παράδειγμα των κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία, που κατέρχονται ενωμένα στις επικείμενες εκλογές, δεν εμπνέει τα εδώ κόμματα -αλλά στο αντιδεξιό μέτωπο περιλαμβάνονται και κόμματα που έχουν συγκυβερνήσει με τη Δεξιά -κομφούζιο. Ασε που το κάθε κόμμα διεκδικεί το αλάθητο της πολιτικής του και αρνείται έτσι τα συμφέροντα του λαού, που αυτή τη στιγμή πλήττονται βάναυσα από την πολιτική της Δεξιάς. Αρα; Γυρνούν την πλάτη στον λαό τα αντιδεξιά κόμματα; Και τι προσδοκάνε στις εκλογές; Η πρόταση Βαρουφάκη έχει σημασία, διότι αναφέρεται σε προεκλογική και όχι μετεκλογική συνεργασία -εκεί φαίνεται πόσα απίδια πιάνει ο σάκος και όχι σε μετεκλογικά παζαρέματα. Κομμάτι δύσκολο αυτό για τα ελληνικά κόμματα, που ουδέποτε ασχολήθηκαν με την κουλτούρα των συνεργασιών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -μάλλον χρειάζεται να φάνε πολλά ψωμιά ακόμη, για να αποβάλουν τη ματαιοδοξία τους οι αρχηγοί και αρχηγίσκοι των.

Είναι αλήθεια ότι και από τους Ελληνες ψηφοφόρους απουσιάζει η κουλτούρα των συνεργασιών, αλλά τι να κάνουμε, μετά τον αιματηρό εμφύλιο και την τρομοκρατία του κράτους της Δεξιάς; Κάπου, κάπως, έπρεπε να συσπειρωθούν οι εξορισμένοι και κατατρεγμένοι, όχι σε σχήματα που μπαίνουν δεν μπαίνουν στη Βουλή, αλλά σε ισχυρό κόμμα, που θα δικαιώσει όλους αυτούς τους αγώνες, δεκαετίες τώρα. Συνέβη κάτι τέτοιο με το ας το πούμε ΕΑΜογενές ΠΑΣΟΚ, αλλά είδαμε την κατάληξη [συγκυβέρνηση με τη Δεξιά]· συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ και πάλι είδαμε την κατάληξη. Και, βέβαια, είναι πικρό το αίσθημα της μη δικαίωσης, είναι αποκρουστικό να βλέπεις τους ανθρώπους της Δεξιάς να λυμαίνονται τον τόπο και να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και ταυτόχρονα να ειρωνεύονται κάθε προσπάθεια που γίνεται (;) για βελτίωση της διαβίωσης των απλών ανθρώπων.

Είναι όντως ελκυστική η πρόταση -αλλά φαίνεται να είναι μόνο στα λόγια, ναι, αλλά στην πράξη κρίνονται όλα [η ουσία, οι ανάγκες της κοινωνίας αλλά και τα συμφέροντά της· τι γίνεται σε αυτή τη δυσκολία, σε αυτή την πρόκληση εκ μέρους των κομμάτων που κόπτονται για την κοινωνία, όπως ακατάπαυστα μινυρίζουν αλλά και κραυγάζουν]; Ε,…

efsyn.gr