Εκλογή Τσίπρα: Αρχηγός – πατριάρχης, του Γιάννη Νικολακόπουλου

Εκλογή Τσίπρα: Αρχηγός – πατριάρχης, του Γιάννη Νικολακόπουλου

  • |

Περίπου 150.000 από τους 1.781.000 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του 3ου Συνεδρίου του προσήλθαν στις κάλπες και ψήφισαν σε ποσοστό 99% τον Α. Τσίπρα ως πρόεδρο του κόμματος.

Η ερμηνεία του γεγονότος από τα κοινοβουλευτικά κόμματα εντοπίζεται κύρια στον αριθμό συμμετοχής στην διαδικασία των εκλογών.

 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την εφημερίδα Αυγή « Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατάφερε να εξαπλασιάσει τις δυνάμεις του από το 2019.

Σε μία συγκυρία ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει το στοίχημα… ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά τον «εξαψήφιο» πήχη – αριθμό στις κάλπες της Κυριακής, με περισσότερους από 150.000 πολίτες να πηγαίνουν στις κάλπες σε όλη την Ελλάδα, να εγγράφονται μέλη και να ψηφίζουν».

Στην κεντρική αρθρογραφία του επισημαίνεται: «Χιλιάδες και χιλιάδες είπαν όχι χτες στον καναπέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από χτες άλλο κόμμα, άλλου είδους κόμμα, άλλης μαζικότητας κόμμα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μια στρατιά από μέλη – μετόχους. Και η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική».

 

Από τη ΝΔ

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Ο κ. Τσίπρας νίκησε τον κ. Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις κάλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες.

 

Από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκης στέκονται «μόνο στην μαζική συμμετοχή φίλων και μελών τους». Υπενθυμίζουν πως στις δικές τους εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου για την ανάδειξη αρχηγού «προσήλθαν 270.000 φίλοι και μέλη».

Συμπληρώνουν ότι: «Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, την προηγούμενη Κυριακή για τις εκλογές συνέδρων, νομαρχιακών – τοπικών επιτροπών και του ονόματος ήρθαν στις κάλπες ήρθαν 180.000 μέλη».

 

Από το ΚΚΕ

Τόνισε ο Περισσός: «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε, ούτε μας απασχολεί για το πώς ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει τις εσωκομματικές του εκλογές. Άλλωστε είναι διαδικασίες που τις δανείστηκε από τους «μετρ» του είδους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, ο εκφυλιστικός έως γελοίος χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών φτάνει μέχρι του σημείου να στέλνονται επανειλημμένα και ενοχλητικά μηνύματα σε κινητά μελών και στελεχών του ΚΚΕ, ακόμη και σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές, για να ψηφίσουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Να το χαίρονται αυτό το “απαύγασμα της δημοκρατίας” και τις δήθεν «σύγχρονες διαδικασίες» που καμία σχέση δεν έχουν με την ουσιαστική και πραγματική συμμετοχή του λαού στην κοινωνική και πολιτική ζωή».

Το ΜΕΡΑ25 και την Ελληνική λύση δεν φαίνεται να απασχόλησαν ξεχωριστά οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Στοιχεία από την μορφή της σημερινής αστικής δημοκρατίας

Έχουμε λοιπόν τους προ αλειφόμενους κυβερνήτες και συγκυβερνήτες να καλωσορίζουν ουσιαστικά το ΣΥΡΙΖΑ στο κλαμπ της πλασματικής δημοκρατίας.

Στο κλαμπ όπου κομματική δημοκρατία ονομάζεται η μορφή λειτουργίας η οποία στηρίζεται στο σχήμα «Ηγέτης – ακόλουθοι».

Είναι το ανάλογο του γνωστού κοινωνικού σχήματος που συναντούμε στην καθημερινή ζωή, του influencer.

Αυτό οι κατά τα άλλα… λάτρεις της αριστοκρατικής Αθηναϊκής δημοκρατίας επιχειρούν να το εμφανίσουν ως απαύγασμα της δημοκρατίας.

Σε αυτή…την επιτυχία ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε αφού στα πλαίσια της εσωκομματικές δημοκρατίας στις εκάστοτε πολιτικές στροφές έβαλε όλους τους διαφωνούντες εσωκομματικούς συνομιλητές στο περιθώριο.

Το έκανε με τον Αλαβάνο, τον Κωνσταντόπουλο, τον Λαφαζάνη, τον Βαρουφάκη, τη Ζωή, τον Μηλιό, τον Ρινάλντι, το “Αριστερό Ρεύμα”, τη “Ρόζα”, το “Κόκκινο” και όσους άλλους …δεν συνεμορφώθησαν στους απότομους δεξιούς μετασχηματισμούς του.

Το ίδιο κάνει σήμερα με τους “53” και τους συνοδοιπόρους των. Δεν θα τους διώξει -ούτε άλλωστε και οι ίδιοι διακατέχονται από αισθήματα αναχωρητισμού- αλλά ουσιαστικά θα καταλήξουν ενεργοί συμμέτοχοι των πολιτικών του αρχηγού.

Ένα τέτοιο κόμμα δεν είναι, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ φορέας πολιτικών αλλαγών, ακόμη και αν επιλεγεί να συγκυβερνήσει.

Η μορφή και ο τρόπος της εσωτερικής του λειτουργίας είναι το πρώτο στοιχείο της πολιτικής του ταυτότητας κάθε κόμματος.

Αυτή την υποβοηθούμενη από τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας απρόσωπης σχέσης ηγεσίας – λαού ο ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας την βρήκε να κυριαρχεί πολιτικά στην κοινωνία και χωρίς…αριστερούς ενδοιασμούς την ίππευσε σηκώνοντας ψηλότερα τη σημαία της.

Και αξίζει βέβαια να διερωτηθούμε. Στοιχείο της αστικής δημοκρατίας ήταν από πάντα το σώμα που εκλέγει – επιλέγει τον αρχηγό του να μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον ανακαλεί.

Τώρα, ποιο σώμα θα μπορεί να ανακαλέσει τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον Ανδρουλάκη;

Οι «αρχηγοί» πλέον θα ανακαλούνται από αυτούς που τους στηρίζουν και τους προωθούν.

Είναι οι μόνοι που συγκροτούνται πραγματικά σε σώματα, ομίλους , συλλόγους, οργανώσεις και αποδεδειγμένα επηρεάζουν αποφασιστικά τα εκλογικά αποτελέσματα έχοντες την αντικειμενικότερη γνώση της πραγματικότητας.

Είναι οι πραγματικοί κυβερνήτες, ιδιαίτερα όταν απέναντί τους έχουν άτομα, όχι κόμματα με αυτόνομες συλλογικές διαδικασίες.

kommon.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος