Ολιστικά και ληστρικά

Ολιστικά και ληστρικά

  • |

Στο διαδίκτυο το γλέντησαν δεόντως. Λογικό… Είναι προκλητικό να έχεις επιβιβαστεί στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος για ένα δεύτερο ταξιδάκι στις ΗΠΑ εντός μιας εβδομάδας και να δηλώνεις πως οι νέοι στην Ελλάδα πρέπει να βλέπουν τη ζωή ολιστικά. Ασε που το συγκεκριμένο ταξιδάκι θυμίζει κάτι άλλες ανέμελες βόλτες του με στρατιωτικό ελικόπτερο ανάμεσα σε Αντίπαρο και Επίδαυρο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την άνεση να προκαλεί και να μη δίνει λόγο σε κανέναν.

Κώστας Μανιμανάκης

Στις σημερινές «Νησίδες» θα διαβάσετε πού οδηγούν αυτές οι ανέμελες προκλητικές αποφάσεις του τη Β. Εύβοια. Τον περασμένο Αύγουστο, αφού άφησε να γίνει στάχτη το μισό νησί, ανέθεσε την «επανίδρυση» της περιοχής σε έναν σύλλογο ιδιωτών. Εκχώρησε δηλαδή τη διαδικασία, κάτι που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ιδιώτες.

Αυτή, όπως και δεκάδες άλλες αποφάσεις του πρωθυπουργού δεν πηγάζουν από μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων. Είναι ζήτημα ιδεολογίας. Ενας γόνος πολιτικής φαμίλιας που δεν έχει ζήσει ούτε λεπτό όπως ο μέσος Ελληνας και δεν καταλαβαίνει τις δικές μας αγωνίες.

Την καλύτερη ίσως απάντηση σ’ αυτές τις αντιλήψεις δίνει η Μάρω Δούκα. Λες και ήξερε τη δήλωση Μητσοτάκη, μιλώντας στις «Νησίδες» για το νέο της βιβλίο, σημειώνει πως σήμερα «κυριαρχεί το δίκιο του άδικου ανθρώπου, όμως ο δίκαιος επιμένει να το αντιμάχεται με την ελπίδα σε ένα καλύτερο αύριο».

Στο νέο της μυθιστόρημα, γράφει για τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων που διώχνονται από τη χώρα και των φτωχών που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. «Ζούμε -λέει- σε ένα μετα-καπιταλιστικό στάδιο όπου το χρήμα είναι άυλο και η εξουσία ανήκει σ’ εκείνους που βρίσκονται πίσω από τους πολιτικούς. Μ’ αυτή την κυβέρνηση που έχουμε, δεξιοί και αριστεροί τείνουμε να χάσουμε την ουσία τού τι είναι πολιτικό…».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι κυβέρνηση φιλοσόφων. Πράττουν. Και οι επιπτώσεις είναι σοβαρές σε όλους τους κρίσιμους τομείς. Εμείς δεν πρέπει να χάσουμε την ουσία φιλοσοφώντας, γκρινιάζοντας, καταγγέλλοντας, βάζοντας ως συνήθως αστερίσκους. Με καθαρές προτάσεις και αγώνες να αλλάξουμε τα πράγματα. Η χώρα έχει ανάγκη από άλλη κυβέρνηση. Στο χέρι μας είναι να γίνει πραγματικότητα.

efsyn.gr