Οι «μουρλοί» του τόπου μας λένε…  Το κομματικό αίμα, νερό δε γίνεται…  //  Του Δημήτρη Τραπεζιώτη

Οι «μουρλοί» του τόπου μας λένε… Το κομματικό αίμα, νερό δε γίνεται… // Του Δημήτρη Τραπεζιώτη

  • |

 

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στις 23/2/2022, σχολίασε μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει εκείνη την εποχή ως μουρλούς όσους έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Τα λόγια του Δημάρχου ήταν τα εξής: «Αισθάνομαι λύπη που ένας υπουργός, ειδικά αυτής της κυβέρνησης, συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο. Είναι ανεπιθύμητος πια σε αυτόν τον τόπο. Να βγει να ζητήσει δημόσια συγνώμη γι’ αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και έκφραση.»

Στις 20/5/2022, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, ήταν καλεσμένος ως ομιλητής σε αναπτυξιακό συνέδριο που διεξήχθη στη λίμνη Τριχωνίδα. Έφτασε δηλαδή η άβολη στιγμή που έπρεπε να επισκεφθεί την πόλη των «μουρλών» και να συναντηθεί με τον Δήμαρχο Αγρινίου που τον είχε κηρύξει ανεπιθύμητο.  Από όσα παρατηρήθηκαν προ και μετά της ομιλίας του κ. Γεωργιαδή, μπορούσε ο κάθε παρευρισκόμενος να συμπεράνει ότι μόνο ως ανεπιθύμητος δεν αντιμετωπίστηκε ο Υπουργός στο Αγρίνιο. Με μπροστάρη τον Δήμαρχο, οι εκπρόσωποι της τοπικής ΝΔ υποδέχτηκαν ένθερμα τον κ. Γεωργιάδη με επευφημίες και χειροκροτήματα. Στα τετ α τετ Υπουργού-Δημάρχου, κυριαρχούσαν οι αστεϊσμοί και τα χαριεντίσματα. Στη συνέχεια ο Υπουργός από το βήμα του συνεδρίου προσπάθησε να «μπαλώσει» τις απαράδεκτες δηλώσεις του, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Αναφερόμενος στο θέμα μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «…εκ παραδρομής ενώ είχα στο μυαλό μου τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα αναφέρθηκα στον Αχελώο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η παρεξήγηση από τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της εκτροπής του Αχελώου…».

Ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δε ζήτησε συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό «μουρλοί» με τον οποίο μας στόλισε, αλλά επικαλέστηκε ως δικαιολογία λάθος συνειρμό στις τότε δηλώσεις του. Με λίγα λόγια χρησιμοποίησε φθηνά ρητορικά κόλπα για να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των παρευρισκομένων και όσων άκουσαν ή διάβασαν μετέπειτα την ομιλία του. Καμία απολύτως αντίδραση για το θέμα αυτό από τον Δήμαρχο, που στο τέλος τον χειροκροτούσε ενθέρμως. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο βαθύτατα «προσβεβλημμένος» από το «μουρλοί» Δήμαρχος και ξανά χαριεντιζόμενος με τον Υπουργό, αποδέχθηκε περιχαρής την πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη για επίσκεψη στο Υπουργείο, προκειμένου να κουβεντιάσουν για τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής των «μουρλών»…

Συμπερασματικά θα αναφέρουμε ότι το κομματικό αίμα νερό δε γίνεται, ειδικά όταν είναι συντηρητικό και γαλάζιο. Ο Δήμαρχος δε στάθηκε στο ύψος της περίστασης και απέδειξε ότι η υποταγή του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύει της υποχρέωσης και ευθύνης για υπεράσπιση των συμφερόντων της πόλης μας, αφήνοντας στο απυρόβλητο όποιον ελαφρά τη καρδία χαρακτηρίζει μουρλούς τους πολίτες και τους φορείς του τόπου μας που αντιστέκονται στο περιβαλλοντικό έγκλημα της εκτροπής του Αχελώου.

Αν ο κ. Παπαναστασίου θέλει κατά καιρούς να μας κάνει να ξεχάσουμε τους ενεργούς δεσμούς που έχει με το κόμμα της ΝΔ, θα είμαστε εδώ για να τους θυμίζουμε.

Δημήτρης Τραπεζιώτης

Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων.