Ο κόσμος καίγεται, αυτοί το βιολί τους

Ο κόσμος καίγεται, αυτοί το βιολί τους

  • |

Ακουγα τον περιφερειάρχη, τον κ. Πατούλη εννοείται, να μιλάει σε κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο για τις πυρκαγιές και την ευθύνη που [δεν] έχουν ο ίδιος και οι περί αυτόν. Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Αυτοί οι άνθρωποι θα μας κάψουν τελικά, θα μας λένε όμως μετά ότι ευτυχώς δεν θρηνήσαμε απώλεια ανθρώπινων ζωών – και ας κάηκε όλος ο (ελληνικός) ντουνιάς. Είναι ικανοί να μεταφέρουν τη φωτιά μετά τη Γλυφάδα και τη Βούλα στην Ομόνοια και το Σύνταγμα και να μας τσουβαλιάσουν στα υπόγεια του μετρό για να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα – και αυτό το διαλαλούν και το βροντοφωνάζουν σαν μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, που σέβεται πάνω από όλα τους πολίτες της. Ετσι διοικούν και τα βατράχια.

Γιώργος Σταματόπουλος

Και βεβαίως είναι αλήθεια ότι σέβονται την ανθρώπινη ζωή –θα ήταν φριχτή έστω και μικρή υποψία για το αντίθετο– δεν καταλαβαίνουν όμως πώς να διαχειριστούν τις μεγάλες κρίσεις και άρα αδυνατούν να την προστατεύσουν. Εκεί, σε μεγάλες κρίσεις, φαίνεται η ικανότητα των κυβερνώντων και όχι στις πόζες και στα μεγάλα λόγια που εκστομίζουν στη Βουλή και κυρίως στις οθόνες της τηλοψίας. Δεν ντρέπονται, γνωστό αυτό, να αυτοθαυμάζονται και να λένε με φυσικότητα ότι όλα πήγαν καλά· ο Πατούλης έλεγε ότι θα μπορούσαν να είναι χειρότερα τα πράγματα, η καλή διαχείριση όμως απέτρεψε τα χειρότερα, όπως βεβαίως και ο θρασύς κυβερνητικός εκπρόσωπος. Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με τέτοιους αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Ισως οι άνθρωποι έχουν [όντως έχουν] άλλα στο μυαλουδάκι τους, πώς, π.χ., να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, πώς να αρπάξουν τα λεφτά του κοσμάκη, αφαιρώντας το «φως» του, πώς να προσλάβουν περισσότερους αστυνομικούς, πώς να καλύψουν το σκάνδαλο της Νοβάρτις, πώς θα διαστρεβλώσουν το νόημα και πώς ταυτόχρονα θα συρρικνώσουν την Παιδεία και τον Πολιτισμό με τις δύο ανεκδιήγητες κυρίες που έχουν θρονιαστεί στα αντίστοιχα υπουργεία. Με τόσες έγνοιες στην κεφαλή τους, δικαιολογούνται να μην ενδιαφέρονται για την πρόληψη και την προστασία από τις πυρκαγιές. Απορεί κανείς πώς στέκονται ακόμη στις θέσεις τους, πώς απολαμβάνουν, έστω και χλιαρή, την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

Αφήνουν τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά – τα ειδικά για την πυροπροστασία υπουργεία που έφτιαξαν, τι ρόλο βαράνε αλήθεια; Εκείνος ο Κύπριος πολιτικός [με την τόση ευρωπαϊκή πείρα] πότε θα αποδείξει την πολύκροτη μετεγγραφή του; Εκείνο που συμβαίνει είναι να μεταφέρουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Εδώ ο κόσμος καίγεται και αυτοί το βιολί τους της αυτοκολακείας. Τα ζώα μου αργά, αλλά αυτοί θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους καροτσέρηδες.

Ηταν εύστοχο και ουσιαστικό το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας – «Φαινόμενα ακραίας ανεπάρκειας». Δεν είναι μακριά ο καιρός που στη θέση των φαινομένων του τίτλου θα μπουν οι ίδιοι οι κυβερνώντες, αν και ευθέως υπονοείται, μάλλον σε αυτούς αναφέρεται. Το ζητούμενο είναι να μην εκδηλωθούν άλλες πυρκαγιές· εκεί καταντήσαμε: στα ευχολόγια – δεν περιμένουμε τίποτα από δημάρχους, περιφερειάρχες, υπουργούς, δυστυχώς, μήτε από δασάρχες.

efsyn.gr