Γι’ αυτό υπέγραψα το κείμενο κατά του Κούγια

Γι’ αυτό υπέγραψα το κείμενο κατά του Κούγια

  • |

Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την απόφαση της δίκης του Λιγνάδη -και όχι εκ των υστέρων για σιγουριά- θέλω να γράψω δυο λόγια για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, που είναι τα παιδιά που βρήκαν το απίστευτο θάρρος να πουν ό,τι έζησαν, όχι κρυμμένοι, αλλά φανερά, σε ένα δικαστήριο μπροστά σε άγνωστους δικαστές, εισαγγελείς, και ενόρκους που θα τους έκριναν, δικηγόρους που τους αμφισβητούσαν μέσα και έξω από τα όρια του δικονομικού πλαισίου, δημοσιογράφους, υποστηρικτές, επικριτές και περίεργους. Ενας πραγματικός άθλος – κι αν έχετε βρεθεί στη θέση του μάρτυρα σε δικαστήριο ακόμα και για μια κλήση, θα καταλάβετε τη θέση τους. Υστερα από την ολοκλήρωση κάθε κατάθεσης ο μάρτυρας κατηγορίας έβγαινε κλαίγοντας με λυγμούς, τρέμοντας και υποβασταζόμενος, για να συναντήσει τον εαυτό του σε ένα άλλο επίπεδο μετά την υπέρβαση που έκανε.

Μάριος Αθανασίου*

Μια πραγματικά βίαιη και επίπονη διαδικασία, όχι όσο η πράξη που κατήγγειλαν, αλλά σίγουρα λυτρωτική. Αυτοί είναι αληθινοί ήρωες, όχι κατασκευασμένοι χαρακτήρες θεατρικών έργων που ο ψυχισμός και τα συμπλέγματα των δημιουργών τους (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός) φέρνουν στη διάσταση που θέλουν για να ορίσουν το «μεγαλείο» τους. Αυτοί διαθέτουν μεγαλείο ζωής. Αρα πραγματικό. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Θεωρώ τεράστια απρέπεια την υποτίμηση, τον χλευασμό, την τρομοκρατία, εκτός δικαστικής αίθουσας και στις δημόσιες τοποθετήσεις, από τον δικηγόρο του Λιγνάδη, κ. Κούγια. Ακόμα και εντός δικαστικής αίθουσας θα πρέπει να τηρούνται κανόνες διακριτικής αντιμετώπισης των θυμάτων κακοποίησης, ανηλίκων ή ενηλίκων, χωρίς βέβαια ποτέ να στερείται ο κατηγορούμενος το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να χαίρει μιας ισότιμης δίκης.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο της επαγγελματικής αναγκαιότητας, να πείσει δηλαδή τους δικαστές και το ακροατήριο για την αθωότητα του πελάτη του, να στρέψει το ενδιαφέρον των media από τον κατηγορούμενο στον δικηγόρο, να διαμορφώσει κλίμα στην κοινή γνώμη, ακόμα και αυτά να δεχτώ, θεωρώ ότι δεν έγιναν με σεβασμό και, εκούσια ή ακούσια, η ζημιά που προκαλεί σε αυτούς που φοβούνται να μιλήσουν για την κακοποίηση που έχουν υποστεί, τώρα ή στο μέλλον, είναι πολύ μεγαλύτερη. Ειδικά αυτή τη στιγμή που η κοινωνία θέλει να αλλάξει κανόνες ηθικής και να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, για κάθε Κούγια θα βρίσκονται χιλιάδες απέναντί του. Χωρίς φόβο. Αυτός ήταν ο λόγος που υπέγραψα το κείμενο κατά του Κούγια.

* Ηθοποιός

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.