Το καταφύγιο των ευνοούμενων

Το καταφύγιο των ευνοούμενων

  • |

Διαβάζω πως ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σχεδιάζει μια φουτουριστική πόλη, έναν οριζόντιο ουρανοξύστη, όπου οι 9 εκατομμύρια άνθρωποι που θα έχουν την οικονομική ευχέρεια να ζήσουν εκεί δεν θα κινδυνεύουν από μελλοντικούς ανίκητους ιούς, από την κλιματική αλλαγή και οποιαδήποτε άλλη καταστροφή. Περίκλειστοι σε ένα γυάλινο αδιαπέραστο κουκούλι, θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που θα φροντίζει την κάθε τους ανάγκη. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ενα σενάριο που αν στο μέλλον ένα τέτοιο εγχείρημα βρει κι άλλους τέτοιους κατασκευαστές χρυσών καταφυγίων για πλουσίους οι φτωχοί που θα επιζήσουν μιας φυσικής καταστροφής θα είναι μόνο εκείνοι οι «τυχεροί» που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ευνοούμενους.

Κυριακή Μπεϊόγλου

Κάτι παρόμοιο ετοιμάζουν και Κινέζοι επιχειρηματίες. Θυμάμαι –και ιδρώνω– την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή που αναφέρεται σε μη αναστρέψιμες –και με σχεδόν απόλυτη σιγουριά ανθρωπογενείς, σύμφωνα με τους επιστήμονες– αλλαγές στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιφέρουν αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ενώ απειλούν πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης της Μεσογείου, με παρατεταμένες καταστροφικές περιβαλλοντικές μεταβολές, όπως για παράδειγμα η ξηρασία. Αν το μέλλον έχει κυριολεκτικά πολλή ξηρασία τι θα γίνουν όλοι όσοι δεν καταφέρουν να μπουν σε μια «κιβωτό του Νώε»; Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι θα χαθούν; Θα υπάρξουν άραγε τότε ανθρωπιστικές οργανώσεις που θα βοηθούν τους νέους «άστεγους»; Τι ξέρει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας που δεν ξέρουμε εμείς; Είμαστε καταδικασμένοι από δω και πέρα να ζήσουμε σε έναν θερμότερο κόσμο, αλλά πόσο αβάσταχτα θερμότερος θα γίνει;

Σκέφτομαι μήπως και οι φτωχοί θα έπρεπε από δω και πέρα να κάνουν το δικό τους «κουμάντο». Να δίνουν κάτι από το υστέρημά τους για να φτιαχτεί ένα ασφαλές καταφύγιο και γι’ αυτούς κι ας μη χρησιμοποιηθεί ποτέ. Γιατί το σίγουρο είναι πως το κεφάλαιο θα τους ποδοπατήσει τρέχοντας προς την πόρτα της σωτηρίας. Σκέφτομαι τότε εκείνον τον αλάλητο στεναγμό των πένητων, των φτωχών και κατατρεγμένων, των αδύναμων και ευάλωτων ανθρώπων και αναριγώ. Οχι, ένα τέτοιο μέλλον δεν μπορεί να είναι δυνατό. Ας μείνει μόνο στα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας και ας βάλουμε μπροστά τις μηχανές της σκέψης να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα τους χωράει όλους. Ποτέ δεν είναι αργά.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.