Η πολιτική πόλωση των «ψόφιων» κοριών

Η πολιτική πόλωση των «ψόφιων» κοριών

  • |

Παρότι βρισκόμαστε μέσα στον Αύγουστο, το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα το τελευταίο διάστημα με τα πολιτικά κόμματα να ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Παρασκευή στη Βουλή για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους και ετοιμάζουν τις κινήσεις τους για να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη από την έντονη αντιπαράθεση που αναμένεται να λάβει χώρα.

Παναγιώτης Κολέλης

Η ΝΔ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, για αυτό και προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, πείθοντας τον κόσμο πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα. Τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ έχουν αναλάβει το ρόλο να μεταδώσουν τη γραμμή της γύρω από το θέμα. «…Όσα λάθη κι αν έχουν γίνει, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το λάθος να διολισθήσουμε σε μία αυτοκαταστροφική κατρακύλα όταν διακυβεύονται πολλά, οικονομικά και γεωπολιτικά. Συχνά δοκιμάζουμε την τύχη μας σε αυτόν τον τόπο. Δεν είναι τώρα η ώρα να το ξανακάνουμε», έγραφε χαρακτηριστικά στο κύριο άρθρο της στις 21 Αυγούστου η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ενώ μια ματιά στο Liberal.gr στις 23 Αυγούστου αρκεί για να καταλάβει κανείς πως το Μεγάρου Μαξίμου έχει στείλει κανονικό «non paper» με κατευθυντήριες οδηγίες. «Θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση», «Θα συναντηθεί με το «άει σιχτίρ» ή με το «πάμε παρακάτω»;», «Μεθοδεύουν εκτροπή;» είναι αντίστοιχα οι τίτλοι των άρθρων των κυρίων Μαυρίδη, Καμπουράκη και Μουμτζή, που προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως θα ήταν καταστροφικό να «πέσει» αυτή η κυβέρνηση.

Από την άλλη μεριά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επενδύουν στην πολιτική πόλωση για να αυξήσουν τα ποσοστά τους. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να «επαναπατρίσουν» δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, να αντιστρέψουν το κλίμα και να πείσουν τον κόσμο πως μπορούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας. Την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, ασφαλώς, έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, απουσιάζει από το Κοινοβούλιο.

Φυσικά, όλο αυτό το επικοινωνιακό αλισβερίσι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Έχουμε ξαναβρεθεί πολλές φορές στο παρελθόν μάρτυρες αντίστοιχων σκηνικών, όπου η αντιπολίτευση καλούσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για κάποιο θέμα. Ωστόσο, όπως κάθε φορά δεν γινόμασταν σοφότεροι, έτσι και τώρα δεν αναμένεται να μάθουμε και πολλά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Στο ίδιο έργο θεατές θα βρεθούμε, αφού οι υποκλοπές θα μπουν σε δεύτερη μοίρα, με τα μικροκομματικά συμφέροντα να κυριαρχούν ενόψει εκλογών.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων και όχι να αναδείξουν με στοιχεία τι ακριβώς συνέβη στο θέμα των παρακολουθήσεων. Άλλωστε, καλό είναι να μην ξεχνάμε πως όλοι τους έχουν στηρίξει το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τις υποκλοπές και τις τηλεφωνικές παραβιάσεις – κι ας κάνουν τώρα τους «ψόφιους» κοριούς.

http://sioualtec.blogspot.com/