Ιερά σύνοδος και Μητροπολίτες ξεκινούν επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση!

Ιερά σύνοδος και Μητροπολίτες ξεκινούν επίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση!

  • |

«Μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος. Θέλει συμμετοχή. Δεν μένει έγκυος γιατί χρειάζεται συμμετοχή. Για να γίνει σύλληψη χρειάζεται συμμετοχή και των δυο».

Με αυτές τις άκρως «επιστημονικές» και γεμάτες κατανόηση και ευαισθησία απέναντι στα θύματα βιασμού απόψεις τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος στην πρωινή εκπομπή του «Σκάι» την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη.

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή το κάλεσμα της Ιεράς Συνόδου προς τους ιερείς, στις 8 Σεπτέμβρη να κάνουν κηρύγματα ενάντια στις αμβλώσεις. Και όπως είναι φυσικό, όταν η ηγεσία της εκκλησίας ξεκινάει με καθαρό τρόπο την επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στην επιλογή, πρώτα στη μάχη μπαίνουν τα πιο σάπια και συντηρητικά, τα πιο μισογύνικα μυαλά που έχει στους κόλπους της.

Έτσι, ο Χρυσόστομος άδραξε την ευκαιρία για να αναδείξει απόψεις όχι μόνο δικές του, αλλά και πολλών ακόμα αντίστοιχων «πεφωτισμένων» παπάδων, μητροπολιτών, ακροδεξιών «μπουμπουκιών».

Σύμφωνα με τον Χρυσόστομο, η άμβλωση είναι έγκλημα και πως «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου(!), ενός παιδιού(!) που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή». Επιτέθηκε και στο δικαίωμα στην αντισύλληψη, αφού δεν γίνεται να κάνουμε έρωτα μόνο για τον έρωτα, δήλωσε πως μια γυναίκα που βιάζεται δεν μπορεί να μείνει έγκυος και αμφισβήτησε συνολικά το αν μπορεί μια γυναίκα να βιαστεί.

Πέρα από τα αισχρά ψέματα και την παρομοίωση ενός εμβρύου με ένα παιδί, πέρα από την έμμεση υπεράσπιση των βιαστών και την άμεση επίθεση στα θύματα βιασμού, ο Χρυσόστομος «αποκάλυψε» και τα πραγματικά σχέδια της εκκλησίας σε σχέση με τον ρόλο που θέλει να παίξει όχι μόνο στο ζήτημα των αμβλώσεων, αλλά συνολικά στην κοινωνία. Αυτό αποκαλύφθηκε όταν δήλωσε πως σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης που υπάρχει σοβαρή εμβρυική δυσπλασία, θα μπορεί να επιτραπεί η άμβλωση, αλλά μόνο αν ζητηθεί και δοθεί άδεια από την εκκλησία! Γιατί στην πραγματικότητα αυτό θέλει να κάνει η εκκλησία διαχρονικά! Να θέτει κανόνες και όρους για το πώς θα ζούμε και να αποφασίζει αυτή για εμάς!

***

Δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες από την εξαιρετικά σημαντική υποχώρηση στα αναπαραγωγικά δικαιώματα στις ΗΠΑ και οι «καλοθελητές» σήκωσαν κεφάλι και ονειρεύονται αντίστοιχη επίθεση, αντίστοιχο πισωγύρισμα και στην Ελλάδα (όπως και σε άλλες χώρες στον πλανήτη).

Αν και η εκκλησία φαίνεται πως μπαίνει μπροστά σε αυτήν την επίθεση, πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι μόνη της. Για να κάνει αυτές τις δηλώσεις ο Χρυσόστομος, έπρεπε να του δοθεί αρχικά βήμα. Και ο «Σκάι» δεν είχε κανένα πρόβλημα να του το παραχωρήσει.

Μπορεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δημοσιογράφοι να διαφωνούσαν με όσα άκουγαν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γνώριζε η παραγωγή αλλά και οι ίδιοι σε ποιόν έδιναν τον λόγο, ή σε πιο κλίμα θα κινούνταν οι δηλώσεις του. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ο Οικονόμου έσπευσε να διευκρινίσει πως ο Χρυσόστομος είναι «φίλος της εκπομπής», ο Παυλόπουλος τον χαρακτήρισε «εξαιρετικό συνομιλητή» και στη συνέχεια ζήτησε την «ευλογία του».

Ήξεραν λοιπόν πολύ καλά τι κάνανε και στόχος τους ήταν να ανοίξουν την κουβέντα (και την αμφισβήτηση) για το δικαίωμα στην άμβλωση, με στόχο να δημιουργήσουν ρωγμές στη συνείδηση της κοινωνίας, να κερδίσουν πόντους και υποστηρικτές της απαγόρευσης των αμβλώσεων και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη πιο οργανωμένη και συνειδητή απόπειρα να επιτεθούν στα αναπαραγωγικά δικαιώματα!

Εμείς αυτό που πρέπει να απαντήσουμε είναι πως θα μας βρουν μπροστά τους! Πως το δικαίωμα στην άμβλωση κατακτήθηκε μέσα από αγώνες του γυναικείου κινήματος και πως αν προσπαθήσουν να μας το στερήσουν, θα βρουν μπροστά τους ξανά κινήματα έτοιμα να το υπερασπιστούν!

xekinima.org/