Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Σου δίνω 1 σου παίρνω 5», του Νίκου Γουρλά

Εξαγγελίες Μητσοτάκη: «Σου δίνω 1 σου παίρνω 5», του Νίκου Γουρλά

  • |

Οι πολυαναμενόμενες εξαγγελίες Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήταν τελικά πολύ πιο κάτω ακόμα και από αυτά που περίμεναν τα Πετσοταϊσμένα ΜΜΕ. Τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση την ενεργειακή φτώχεια καθώς τις πρώτες μέρες του χειμώνα θα εξανεμιστούν τα όποια επιδόματα φτώχιας που μοίρασε. Η ακρίβεια και ο αυξανόμενος μήνα με τον μήνα πληθωρισμός θα αναγκάσει τις λαϊκές οικογένειες να περικόψουν ακόμα και είδη πρώτης ανάγκης υποβαθμίζοντας παραπέρα το επίπεδο ζωής τους.  Οπως αναφέρεται σε έρευνα της  ΓΣΕΕ 7 στους 10 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις δαπάνες διατροφής. Ενώ τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά αυτά που ζουν με μισθούς των 650 ευρώ θα φτάσουν μέχρι και την εξαθλίωση όπως έγινε έξαλλου τον καιρό των μνημονίων .

Σε άρθρο του ο Guardian είναι τρομακτικός στις προβλέψεις του: «οι αυξημένοι λογαριασμοί ενέργειας μείωσαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών στη χώρα κατά 10% και θα ωθήσουν επιπλέον 3 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια… Η προοπτική για το βιοτικό επίπεδο είναι σοκαριστική και τρομακτική… Η πτώση στο εισόδημα του τυπικού νοικοκυριού θα είναι διπλάσια από εκείνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Η κυβέρνηση γνωρίζοντας την κατάσταση προσπαθεί με χάντρες και καθρεφτάκια να ξεγελάσει τον κόσμο από την μια, ενώ από την άλλη ενισχύει ακόμα περισσότερο τους μόνιμους και σταθερούς …χορηγούς της: Τις μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας αλλά και συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσχημα (όσο και να ακούγεται οξύμωρο) τις επιδοτήσεις στην ενέργεια, τα επιδόματα φτώχιας και τις γελοίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Γιατί όταν ο πληθωρισμός ήδη έχει ξεπεράσει το 11% και αναμένεται να εκτοξευτεί ακόμα περισσότερο με την άνοδο των τιμών στο φυσικό αέριο, αυτό σημαίνει μείωση των μισθών που καμία αύξηση (στην καλύτερη περίπτωση θα είναι ένα πενηντάρι τον μήνα κατά μέσο όρo) δεν θα μπορεί να αναπληρώσει. Δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλύψουν τις θεόρατες αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα, πόσο μάλλον να εξασφαλίσουν ρεύμα φτηνό για τις λαϊκές ανάγκες.