Η κρίση υπερδιπλασιάζει τα κέρδη των εισηγμένων. Απορεί κανείς;

Η κρίση υπερδιπλασιάζει τα κέρδη των εισηγμένων. Απορεί κανείς;

  • |

Ερχονται εδώ και έναν μήνα κάθε μέρα στα email μας, αλλά δεν τους δίνουμε τη δέουσα σημασία. Ισως γιατί στην πλειονότητα των ΜΜΕ και των ενημερωτικών ιστοσελίδων, ιδιαίτερα των οικονομικών, τυγχάνουν μεγάλης προσοχής και συνήθως ασχολίαστης αναπαραγωγής.

Ο λόγος για τις ανακοινώσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων και ομίλων για τα εταιρικά τους αποτελέσματα, τα τρίμηνα, τα εξάμηνα, τα ετήσια που οριοθετούν τους επιχειρηματικούς κύκλους και τη «συνομιλία» τους με αυτό που αποκαλείται πραγματική οικονομία: τζίροι, όγκοι πωλήσεων, έσοδα, κέρδη, δανεισμός, εταιρικά χρέη. Φυσικά, χτύπησαν στο μάτι τα δυσθεώρητα υπερκέρδη που ανακοίνωσαν τα δύο διυλιστήρια, με πενταπλάσια έως και επταπλάσια κέρδη στο εξάμηνο σε σχέση με πέρσι, εδραιώνοντας έτσι την ανάγκη έκτακτης φορολόγησής τους, που υιοθετήθηκε ακόμη και από την Κομισιόν.

Ομως δεν είναι μόνο οι πετρελαϊκές και οι ηλεκτροπαραγωγοί που στήνουν πάρτι κερδοφορίας με φόντο την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει 52 εισηγμένες εταιρείες με εξαίρεση τις τράπεζες που έχει επεξεργαστεί η ιστοσελίδα euro2day.gr (και ο Στ. Γκοτζαμάνης), οι 46 εμφάνισαν κέρδη και μόνο οι 6 ζημίες. Κι επειδή μιλάμε για τον σκληρό πυρήνα της μεγάλης επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, των κατασκευών, του εμπορίου –παρά τις μεγάλες διαφορές στην επίδοση από κλάδο σε κλάδο και από εταιρεία σε εταιρεία– έχει σημασία η «σούμα».

Πρώτον, ο τζίρος των επιχειρήσεων, που στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πλησίασε τα 40 δισ. ευρώ (είναι σχεδόν το 20% του αναμενόμενου φέτος ΑΕΠ), από 26 δισ. πέρσι. Αύξηση 50%. Ακόμη κι αν αφαιρέσει κανείς τον πληθωρισμό που εμπεριέχει το μέγεθος, πάλι είναι τεράστια η αύξηση. Πάμε στα κέρδη, τώρα. Τα μεν κέρδη EBITDA πήγαν από τα 3,8 δισ. το περσινό πρώτο εξάμηνο στα 6,1 δισ., αύξηση 61%. Τα δε καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν! Από το 1,3 δισ. πέρσι, πήγαν στα 2,9 δισ. φέτος, που συνιστά αύξηση 119%.

Εκπλήσσεται κανείς; Εμείς όχι, αλλά η εικόνα της κερδοφορίας των κατά τεκμήριο ισχυρότερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας αφενός επιβεβαιώνει το αξίωμα «δείτε την κρίση ως ευκαιρία», αφετέρου φωτίζει το γιατί ακόμη και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, (υπεράνω πάσης αντικαπιταλιστικής ή αντι-επιχειρηματικής υποψίας) καλεί τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν τους πλούσιους και τα επιχειρηματικά υπερκέρδη, ώστε να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά και στις μικρότερες επιχειρήσεις.

.efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.