Παρδαλά κατσίκια Βρετανίας

Παρδαλά κατσίκια Βρετανίας

  • |

Χρειάζονται τεράστιο θράσος και αναλγησία όταν εκατομμύρια νοικοκυριά της χώρας που κυβερνάς βουλιάζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, όταν μεγάλο μέρος αυτών είναι αναγκασμένο να διαλέξει μεταξύ θέρμανσης και φαγητού γιατί τα χρήματα δεν φτάνουν, όταν ο Γολγοθάς της ακρίβειας δεν έχει τέλος, εσύ να περικόπτεις τη φορολογία των πλουσίων και να απελευθερώνεις τα μπόνους των golden boys του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το πλέον αντιπροσωπευτικό μέτρο των προτεραιοτήτων που έδειξε ότι έχει η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία -με την κατάθεση του μίνι προϋπολογισμού της περασμένης Παρασκευής, ήταν αναμφίβολα η αιφνιδιαστική κατάργηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 45%.

Μπάμπης Μιχάλης

Τον φόρο αυτό τον πληρώνουν μόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Βρετανία ή το 1% των ενηλίκων, όσοι δηλαδή κερδίζουν πάνω από 150.000 λίρες ετησίως. Φέρνει ωστόσο πολύτιμα ετήσια έσοδα στο βρετανικό Δημόσιο περίπου 6 δισ. λίρες ετησίως. Οι αναλύσεις του μέτρου έδειξαν ότι πάνω από τα 2/3 της συνολικής εξοικονόμησης φόρου από την κατάργηση του 45% θα καρπωθούν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 500.000 λιρών, δηλαδή μόλις το 0,1% των Βρετανών ενηλίκων. Οι 2.500 πλουσιότεροι άνθρωποι της χώρας θα έχουν όφελος κατά μέσο όρο 400.000 λίρες ετησίως έκαστος. Σε μια κρίση διαβίωσης όπως αυτή που βιώνει σήμερα η Βρετανία, θα πρέπει να υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν αυτή τη… μεγαλοψυχία εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ προέβαλε τριπλό επιχείρημα, λέγοντας ότι όσο ο φόρος είναι υψηλότερος τόσο περισσότεροι είναι οι τρόποι με τους οποίους οι φορολογούμενοι επιδιώκουν να τον αποφύγουν ή να εργαστούν αλλού ή απλά να εργαστούν λιγότερο. Με άλλα λόγια κατάργησε το 45% για να μειώσει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων, για να σταματήσει τη μετανάστευση ταλέντων στο εξωτερικό και για να κάνει τους πλουσίους να δουλέψουν περισσότερο!… Γελάνε ακόμη και τα παρδαλά κατσίκια Βρετανίας.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.