Μόνη «πειστική αποτροπή» η εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς

Μόνη «πειστική αποτροπή» η εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς

  • |

«Η πειστική αποτροπή σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και ποινικό, μπορεί να έχει αποτέλεσμα, ώστε να μη φθάνουν να ρισκάρουν τη ζωή τους στη θάλασσα απελπισμένοι άνθρωποι», γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Καθημερινή» (6.10.2022). Ως εάν η «πειστική αποτροπή» να είναι τα «τείχη», οι «επαναπροωθήσεις» και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων.

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Μόνο που ο απελπισμένος, αυτός/ή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους, την πατρίδα τους, αυτοί/ές που ξεριζώνονται για να ξεφύγουν απ’ το θάνατο, δεν φοβούνται ούτε τείχη ούτε ξεγυμνώματα, ούτε ξύλο, ούτε pushback, ούτε τίποτα. Τα τεράστια τείχη που έφτιαξε ο Τραμπ και τα οποία ενισχύει σήμερα ο Μπάιντεν παρά τις αντίθετες προεκλογικές του θέσεις, δεν μπορούν να σταματήσουν τους απελπισμένους. Οι φυγάδες της κόλασης δεν έχουν άλλο δρόμο, σκάβουν, τρυπούν, κολυμπούν, προχωρούν μπροστά, πίσω είναι ο θάνατος.

Μια ουσιαστική και ανθρώπινη «πειστική αποτροπή» δεν είναι η αστυνόμευση των δυστυχισμένων, αλλά η εξάλειψη των αιτιών που τους επιβάλλει τον ξεριζωμό: Να σταματήσουν οι πόλεμοι. Να σταματήσει η πείνα. Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των χωρών της Αφρικής από τις πολυεθνικές της Δύσης. Να πάψει η σύγχρονη σκλαβιά στην Ασία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Είναι φοβερό να υπάρχουν σκλαβοπάζαρα τον 21ο αιώνα (Λιβύη). Να σταματήσει η περιβαλλοντική επιβάρυνση και η δημιουργία προσφύγων λόγω της κλιματικής κρίσης (αναγνώριση ως τέτοιων από τον ΟΗΕ).

Δεν υπάρχει άλλη «πειστική αποτροπή» πέρα από την εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς.

 

*Η φωτογραφία είναι αρχείου- πνιγμός πατέρα και παιδιού στον ποταμό Ρίο Γκράντε

artinews.g

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.