Μικρά καρτέλ, μεγάλα καρτέλ

Μικρά καρτέλ, μεγάλα καρτέλ

  • |

«Πιστεύω τω φίλω. Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις…». Οι παλιότεροι ίσως θυμάστε το πρώτο κείμενο με το οποίο εισαγόμασταν στη μαγεία ή την οδύνη των αρχαίων ελληνικών. Δεν ήταν κάποιο αυθεντικό κείμενο της κλασικής γραμματείας, ήταν ένα κείμενο κατασκευής Ζούκη, για να μας εξοικειώσει με τους τύπους της αττικής κοινής, αλλά υποτίθεται ότι μετέφερε μια αρχαία και ισχύουσα μέχρι τις μέρες μας σοφία. Πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις. Αρα και σύμμαχο.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Κοιτάξτε τώρα τι συμβαίνει με τους μικρούς φίλους της ημεδαπής και με τους μεγάλους και ισχυρούς συμμάχους της αυτοκρατορίας. Λέει, για παράδειγμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη -ποιος το περίμενε- στους εγχώριους φίλους της, τα εκλεκτά μέλη του δικού μας πετρελαϊκού καρτέλ, τα ΕΛ.ΠΕ. του Λάτση και τη Motor Oil του Βαρδινογιάννη: «Παίδες, βάλτε λίγο πλάτη, δώστε κάτι από την κερδοφορία σας, που είναι πενταπλάσια από πέρσι, να σπρώξουμε λίγο τα πράγματα, γιατί θα μας κράξουνε πανευρωπαϊκώς». Τι να κάνει, άλλωστε, η κυβέρνηση, όταν ακόμα και η Κομισιόν προτείνει κάποια «εισφορά» (έτσι ονομάζεται, να έχει κάτι εθελοντικό και φιλάνθρωπο). Και βγαίνουν εν χορώ οι πιστοί φίλοι της κυβέρνησης και λένε ότι η έκτακτη φορολόγηση είναι ανήθικη και χωρίς νομική βάση. Το μικρό καρτέλ μίλησε και η προστάτιδά του κυβέρνηση έπαθε αλαλία.

Και πάμε τώρα στο μεγάλο καρτέλ. Μήνες τώρα ο Μπάιντεν ψήνει τους Σαουδάραβες πρίγκιπες, τους καλούς και πιστούς συμμάχους της υπερδύναμης, να πείσουν και τους υπόλοιπους του καρτέλ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να πέσει η τιμή πριν γίνει της Ουκρανίας. Ελα όμως που ο αφοσιωμένος φίλος έχει κι άλλους φίλους, όπως τη Ρωσία, με την οποία την ενώνει το πετρέλαιο. Και στους πρίγκιπες δεν αρέσει καθόλου η ιδέα ο ένας φίλος τους να πλήττει τον άλλο φίλο τους (π.χ. με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο). Κι επειδή πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις, διάλεξαν αυτόν που κινδυνεύει περισσότερο. Κι έτσι προέκυψε η μείωση της παραγωγής, που τη φυσάει και δεν κρυώνει ο Μπάιντεν. Γιατί τελικά πιστόν φίλον εν… καρτέλ γιγνώσκεις.

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.