Ο δρ Σπύρος έκλεψε την παράσταση από τον Κυριάκο

Ο δρ Σπύρος έκλεψε την παράσταση από τον Κυριάκο

  • |

«Το έργο του Ελληνικού είναι ένα έργο που ενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, τρεις ελληνικές κυβερνήσεις και ακόμα και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις… Θέλω να ευχαριστήσω τρεις κυβερνήσεις: του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αυτά είπε χθες, σε σύνδεση από τη Γενεύη, ο δρ Σπύρος Λάτσης, ο ιδιοκτήτης του ομώνυμου ομίλου, στην τελετή επίσημων εγκαινίων στο «Ελληνικό». Και σε αυτή την τελετή εγκαινίων και κοπής κορδέλας, από τις πολλές όπου έχει παραστεί σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσωπικά, η πραγματική είδηση ήταν η -έστω και εξ αποστάσεως παρουσία του Σπύρου Λάτση.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Είναι τόσο σπάνιες οι δημόσιες εμφανίσεις του «εθνικού επενδυτή» τα τελευταία τριάντα χρόνια, που αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλες προσδοκίες έχει για την απόδοση ίσως του μεγαλύτερου σχεδίου real estate στην Ευρώπη. Που του κόστισε μεν μόλις 600 εκατ. (σε τρέχουσες τιμές), αλλά η υλοποίησή του εξαρτάται όχι μόνο από την αμέριστη κυβερνητική προθυμία για νομοθετικές και διοικητικές εξυπηρετήσεις, αλλά και από την αδιάκοπη ροή τραπεζικού δανεισμού και από τον έλεγχο του κόστους κατασκευής στις ρευστές συνθήκες της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Υποψήφιοι πλούσιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων και βιλών στην ιδιωτική πόλη των υπερπλουσίων υπάρχουν αρκετοί εκτός και εντός Ελλάδας, αλλά η εγγύηση της διεκπεραίωσης δεν εξαρτάται μόνο από τις αδρές προκαταβολές τους. Ισως γι’ αυτό ο Σπύρος Λάτσης ένιωσε την ανάγκη να κάνει μια σαφή έκκληση διακομματικής υποστήριξης, με την αναφορά στις τρεις κυβερνήσεις και στους αντίστοιχους πρωθυπουργούς.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν εξ ορισμού αδύνατο να κλέψει την παράσταση στο χθεσινό σόου των εγκαινίων της επένδυσης (αλήθεια, πώς εγκαινιάζεται μια επένδυση;). «Είναι αλήθεια πως το περίφημο σύνθημα για τις μπουλντόζες του Ελληνικού έχει ακουστεί πολλές φορές ώς τώρα… Σήμερα, λοιπόν, δεν θα το επαναλάβουμε, γιατί τα λόγια έγιναν πράξη και στη θέση του πλέον υπάρχει η χειροπιαστή πραγματικότητα», είπε ο πρωθυπουργός για να προλάβει τυχόν σαρκαστικά σχόλια για την «επιχείρηση μπουλντόζα», συμπληρώνοντας με μια εγκωμιαστική αναφορά στο «όραμα του Σπύρου Λάτση».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου εξέφρασε τη φιλοδοξία να «ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε την καλύτερη και ομορφότερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη». Εννοείται πως ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν εκεί, για να πει ότι «το Ελληνικό θα είναι το νέο πρόσωπο της Ελλάδος στο εξωτερικό». Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «πήγε την εξαπάτηση σε άλλο επίπεδο», τονίζοντας ότι η επένδυση εξελίσσεται σε «υπόθεση real estate με πώληση οικοπέδων». Το ΚΚΕ τονίζει ότι το έργο «στερεί από τα λαϊκά στρώματα της περιοχής και της Αττικής συνολικά, έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους «ανάσας»» και χαρακτηρίζει συνυπεύθυνους στο έγκλημα Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ αντιμάχονται για το ποιος ξεπουλάει καλύτερα το φιλέτο στον κ. Λάτση, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος