Η αστυνομία ως δύναμη κατοχής

Η αστυνομία ως δύναμη κατοχής

  • |

Πρώτη σκηνή: Μυριάδες Γάλλοι και Γαλλίδες διαδηλώνουν ειρηνικά την αγανάκτησή τους για την ακρίβεια. Απέναντί τους τα ρόμποκοπ του Μακρόν. Τίποτα δεν προμηνύει αυτό που θα συμβεί. Αίφνης, ένας μπάτσος ξεκόβει από την ομάδα του και χυμάει εναντίον του πλήθους. Μοιάζει να διέκρινε κάποιον συγκεκριμένο διαδηλωτή με τον οποίο είχε διαφορές! Οι υπόλοιποι μπάτσοι τον ακολουθούν. Χτυπούν το πλήθος. Αλλά τελικά τραβούν τον μαινόμενο συνάδελφό τους και οπισθοχωρούν. Η προβοκάτσια έγινε, η δράση προκαλεί αντίδραση, η άγρια καταστολή αρχίζει.

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Δεύτερη σκηνή: Σε πρώτο πλάνο ένας μπάτσος έχει συλλάβει έναν διαδηλωτή. Τον δένει και τον οδηγεί στην κλούβα. Σε δεύτερο πλάνο, ένας συνάδελφός του έχει ρίξει στο έδαφος έναν άλλον διαδηλωτή, του πατάει με το γόνατο το κεφάλι και τον χτυπάει λυσσασμένα με τις γροθιές του, ξανά και ξανά. Η εικόνα παραπέμπει στον 25χρονο Έλληνα μετανάστη Γιώργο Ζαντιώτη στο Βούπερταλ, στον Τζορτζ Φλόιντ, στον Ζακ Κωστόπουλο, στον Βασίλειο Μάγγο. Από τη Μινεσότα ως την πλατεία της Βαστίλης και την πλατεία Κάνιγγος, παντού η ίδια βία…

Σκηνή τρίτη: Η αστυνομία ρίχνει χημικά χτυπά και συλλαμβάνει μαθητές/ριες. Το είδαμε και στην Ελλάδα. Το πρόσωπο της ”νεοφιλελεύθερης Ευρώπης”!

Σκηνή τέταρτη: Στις φυλακές της Θήβας ο αρχιφύλακας των φυλακών και άνδρες της ΕΟΜ χτυπούν την κρατούμενη απεργό πείνας Hazal Seçer. Στο συνοριακό φυλάκιο Κρυσταλλοπηγής εννέα αστυνομικοί συλλαμβάνονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που πουλούσε διαβατήρια και διακινούσε μετανάστες. Πριν από λίγο καιρό, αστυνομικοί σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Αττικής και της Βοιωτίας, συνελήφθησαν για τον ίδιο λόγο. Η διαφθορά έχει φθάσει παντού. Το ίδιο και η διαστροφή. Μπάτσοι βιάζουν κορίτσια μέσα σε αστυνομικά τμήματα, κάνουν trafficking (Ηλιούπολη), είναι σωματοφύλακες νονών της νύχτας(Χαϊδάρι), πουλούν προστασία σε οίκους ανοχής (η δίκη τους γίνεται αυτόν τον καιρό), ο «Μιχάλης» ο προαγωγός της 12χρονη έλεγε πως είναι αστυνομικός… Μια παρα-αστυνομία μέσα στην αστυνομία που κινείται στον κύκλο του εγκλήματος, της βίας, του σεξισμού, του ρατσισμού και του φασισμού.

Σε όλο τον κόσμο το κράτος στρέφεται εναντίον του «μη-κράτους», εναντίον της κοινωνίας. Παντού το δόγμα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων είναι η επιβολή του «νόμου και της τάξης», παντού το μήνυμα στις κρατικές δυνάμεις καταστολής είναι το ίδιο: «Χτυπήστε. Εμείς θα σας καλύψουμε». Τα ξεγυμνώματα, η βία, ο σεξισμός, ο ρατσισμός, ο εξευτελισμός, η τρομοκρατία κι ο φασισμός καλλιεργούνται σε όλο το θεσμικό και παραθεσμικό πλαίσιο του κρατικού μηχανισμού καταστολής.

Γι’ αυτό το σύνθημα «Όλος ο κόσμος μισεί την αστυνομία» έχει καθολική ισχύ. Η αστυνομία δεν είναι μια δύναμη καταστολής του εγκλήματος αλλά μια δύναμη «κατοχής» της κοινωνίας που λειτουργεί με όρους μαφίας.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

http://artinews.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.