Ισότητα, σημαίες και εσχατιές

Ισότητα, σημαίες και εσχατιές

  • |

27ο ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ελλάδα για ακόμη μια φορά είναι ουραγός στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022 που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) σε ένα διήμερο φόρουμ στις Βρυξέλλες. Κι είναι πραγματικά πολύ αποθαρρυντικό να είσαι σε μια αίθουσα με εκατοντάδες θεσμικούς εκπροσώπους της Ε.Ε., κυβερνητικές αντιπροσωπείες, μέλη κοινωνικών, γυναικείων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνδικάτα, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και συναδέλφους δημοσιογράφους από όλη την Ευρώπη και να βλέπεις την ελληνική σημαία να βρίσκεται στον… πάτο ενός τεράστιου γραφήματος.

Χριστίνα Πάντζου

Αυτοί που δεν τη γνώριζαν ρωτούσαν με περιέργεια «μα ποιο είναι αυτό εκεί το τελευταίο κράτος;». Οσο για εκείνους που εδώ στην Ελλάδα, από τις θέσεις εξουσίας τους, κάθε τόσο υψώνουν τη σημαία της περηφάνιας για μια εικονική πατρίδα της προόδου και της ευημερίας, θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε κάτι γι’ αυτή την τελευταία θέση. Αλλά ξέχασα το επίσημο μάντρα: οι «κακές» ειδήσεις, όπως ακόμη μια ευρωπαϊκή εσχατιά που αποδομεί το επίσημο αφήγημα των «καλών (αν όχι κάλλιστων) επιδόσεών» μας ως χώρας, καλύτερα να μην ακούγονται, να μη γίνονται θέμα.

Τις επόμενες μέρες θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικά στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022 και να μιλήσουμε για τα «κατορθώματα» που προχωρούν με βήματα χελώνας, αλλά και για τα πολλά ελλείμματα ή ακόμη και οπισθοχωρήσεις που σημειώσαμε εν μέσω της πανδημίας, για το πώς οι γυναίκες φτώχυναν περισσότερο ή πώς έγινε ακόμη πιο δύσκολο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους στον τομέα της υγείας ή πόσο μειώθηκε ο αριθμός όσων εργάζονται με πλήρη απασχόληση.

Αλλά ώς τότε ας κρατήσουμε ότι χωρίς απολογισμό και απαντήσεις δεν θα υπάρξουν ούτε λύσεις ούτε προοπτικές. Και η σημαία μας δεν θα ανεμίζει περήφανα ανάμεσα στις άλλες ευρωπαϊκές. Αντίθετα, χάρη στις τυφλές από άποψη έμφυλης προοπτικής πολιτικές, θα κυματίζει μεσίστια για όλες εμάς: για τις απώλειες και τις στερήσεις που σημαίνει αυτή η τελευταία θέση στη ζωή και την καθημερινότητα του μισού πληθυσμού της Ελλάδας.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος