Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια

  • |

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι ανέστειλαν τα πανεπιστημιακά μαθήματα για γυναίκες μέχρι νεοτέρας, περιορίζοντας για άλλη μια φορά την πρόσβαση των γυναικών στην επίσημη εκπαίδευση. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από συνεδρίαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα πανεπιστήμια για φοιτήτριες, ανακοίνωσε το υπουργείο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Τρίτη στο Αφγανιστάν.

«Είστε όλοι ενημερωμένοι για να εφαρμόσετε άμεσα την προαναφερθείσα διαταγή αναστολής της εκπαίδευσης των γυναικών με νεότερη ειδοποίηση», αναφέρεται σε επιστολή του Υπουργείου προς όλα τα κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανάρτησε επίσης την επιστολή στο Twitter, με την απαγόρευση να σημαίνει ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία μετά την 6η τάξη.

Η απαγόρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έρχεται σε  λιγότερο από τρεις μήνες αφότου χιλιάδες γυναίκες έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, σε όλη τη χώρα, με πολλές να φιλοδοξούν να γίνουν δάσκαλοι ή ιατροί.

Τα πανεπιστήμια παρέμειναν ανοιχτά στις γυναίκες από τότε που οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, εφόσον παρακολουθούσαν μαθήματα χωριστά από τους άνδρες φοιτητές.

Η υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν κυβέρνηση στο Αφγανιστάν φέρεται επίσης να είχε ορίσει ποια γνωστικά αντικείμενα μπορούν να επιλέξουν οι γυναίκες  για να σπουδάσουν στα πανεπιστήμια.

Οι ΗΠΑ λένε ότι η απαγόρευση θα έχει συνέπειες

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την αδικαιολόγητη απόφαση των Ταλιμπάν να εμποδίσουν τις Αφγανές να λάβουν εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου», δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Άντριεν Γουάτσον.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους ότι «αυτή η απαράδεκτη στάση θα έχει σημαντικές συνέπειες για τους Ταλιμπάν και θα αποξενώσει περαιτέρω τους Ταλιμπάν από τη διεθνή κοινότητα».

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν ήρθε την ώρα τπου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει για το Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να προσδοκούν να είναι νόμιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας πριν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, ειδικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουντ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη.

Οι Ταλιμπάν έκλεισαν πέρυσι τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Από τότε που επέστρεψαν στην εξουσία, οι Ταλιμπάν έκλεισαν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοριτσιών σε όλη τη χώρα.

Ενώ οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο μόλις τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η εκστρατεία τους για παρακολούθηση μαθημάτων στα σχολεία ήταν ανεπιτυχής μέχρι στιγμής. Η διεθνής πίεση στους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στα κορίτσια να πηγαίνουν στα σχολεία έχει επίσης αποδειχθεί ανεπιτυχής.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν ότι επεξεργάζονταν ένα σχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά δεν έδωσαν κανένα χρονοδιάγραμμα.

Τα δημοτικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά για όλα τα παιδιά.

Διακυβεύονται τα δικαιώματα των γυναικών

Οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι σέβονται τα δικαιώματα όλων στο πλαίσιο της ερμηνείας τους για τον ισλαμικό νόμο, αλλά το ζήτημα της διασφάλισης των δικαιωμάτων για τις γυναίκες και τα κορίτσια ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες τους από τότε που ανέλαβαν την εξουσία.

Ενώ οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την εκπαίδευση στις γυναίκες και την εργασία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους στην εξουσία μεταξύ 1996 και 2001, τα κορίτσια επιτρεπόταν να πάνε σχολείο και οι γυναίκες να εργάζονται κατά τις δύο δεκαετίες μεταξύ των κυβερνήσεων των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Οι Ταλιμπάν απελευθερώνουν δύο αιχμαλώτους στις ΗΠΑ

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν δύο Αμερικανούς που κρατούνταν στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε στους δημοσιογράφους: “Αυτό, όπωςκαταλαβαίνουμε, ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των Ταλιμπάν. Δεν ήταν μέρος οποιασδήποτε ανταλλαγής κρατουμένων. Δεν υπήρχαν χρήματα που να ανταλλάσσουν χέρια”. Δεν ταυτοποίησε τους δύο Αμερικανούς που αφέθηκαν ελεύθεροι στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το CNN, ο ένας είναι ο σκηνοθέτης Ivor Shearer που συνελήφθη στα μέσα Αυγούστου με τον συνάδελφό του στην Καμπούλ.

Εκείνη την εποχή, φέρεται να βρισκόταν στη γειτονιά όπου ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι, στοχοποιήθηκε και δολοφονήθηκε από επίθεση με αμερικανικό αεροσκάφος drone.

Πηγές: Associated Press – DW , 20/12/22

Μετάφραση: Κυριακή Κλοκίτη

.rednblack.gr