Ελλάς Ελλήνων Νταβατζήδων

Ελλάς Ελλήνων Νταβατζήδων

  • |

Στην Ελλάδα αν είσαι αστυνομικός δεν μπαίνεις φυλακή, ό,τι και αν έχεις κάνει. Πρόκειται για διαχρονικό αξίωμα, το οποίο δεν σταματάει να επιβεβαιώνεται. Την πιο πρόσφατη επιβεβαίωση προσέφερε η υπόθεση του Μεικτού Ορκωτού για την υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης.

Ο αστυνομικός Μπουγιούκος μπορεί να καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων, αλλά βγήκε από τη φυλακή. Η ποινή του ήταν μόλις 5,5 χρόνια λόγω της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου. Το ελαφρυντικό τού αναγνωρίστηκε, παρά το ότι αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις στην ΕΛΑΣ για άλλα παραπτώματα, και παρά το ότι η μαστροπεία κάθε άλλο παρά στιγμιαίο αδίκημα είναι. Το πιο μεγάλο σκάνδαλο, όμως, της απόφασης ήταν ο ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσής του. Κρατάς αιχμάλωτη, χτυπάς κι εκδίδεις μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα και καθαρίζεις με ενάμιση χρόνο φυλακή.

Γιάννης Εμμανουηλίδης

Η προνομιακή αντιμετώπιση του Μπουγιούκου αναδεικνύεται από το ότι ο έτερος νταβατζής, ονόματι Ντανιέλ, τιμωρήθηκε με 12 χρόνια φυλακή για την ίδια κατηγορία, αυτήν της εμπορίας ανθρώπων. Ο Ντανιέλ δεν είναι αστυνομικός – άσε που είναι και μαύρος κιόλας…

Είπαμε: Ο μόνος αστυνομικός που μπήκε φυλακή ήταν ο Κορκονέας, λόγω της εξέγερσης του Δεκέμβρη. Και αυτός, όμως, όταν ηρέμησαν τα πράγματα, πήρε το ελαφρυντικό του στο Εφετείο (τον «πρότερο σύννομο βίο πάλι») και βγήκε πρόωρα.

Η ενοχοποίηση του θύματος

Η δίκη της Ηλιούπολης επιβεβαιώνει επίσης ένα δεύτερο διαχρονικό αξίωμα. Στις δίκες των βιασμών είναι το θύμα που αντιμετωπίζεται ως ένοχο. Δεν είναι καθόλου υπερβολική η παρατήρηση ότι στα δικαστήρια τα θύματα βιάζονται ξανά και ξανά.

Στη δίκη της Ηλιούπολης η κοπέλα υπέμεινε μια εξαντλητική κι εξευτελιστική εξέταση, που περισσότερο προσιδίαζε σε σκληρή ανάκριση υπόπτου, παρά σε κατάθεση θύματος ενός ειδεχθούς εγκλήματος. Αποκορύφωμα ήταν η προβολή μέσα στην αίθουσα πορνό ταινίας στην οποία είχε εξαναγκαστεί να συμμετάσχει.

Για μια ακόμα φορά, το θύμα έπρεπε να αποδείξει μέσα στην δικαστική αίθουσα ότι «δεν τα ήθελε». Δεν θεωρήθηκε αρκετή απόδειξη ότι το έσκασε από το διαμέρισμα που την κρατούσε ο Μπουγιούκος και ζήτησε βοήθεια από μια νεαρή σερβιτόρα.

Η μαφία

Η τρίτη διάσταση της υπόθεσης της Ηλιούπολης απορρέει από τη διαφαινόμενη σύνδεσή της με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Μπάμπης Πολυχρονιάδης των Reportets United αποκάλυψε ότι ιδιοκτήτρια του site μέσα από το οποίο κλείνονταν τα «ραντεβού» της κοπέλας, ήταν η περίφημη «Μαρίνα». Η «Μαρίνα», που είναι επίσης ιδιοκτήτρια του οίκου ανοχής στον οποίο βιαζόταν η δωδεκάχρονη στον Κολωνό. Η «Μαρίνα», η «ταμίας» στην υπόθεση της Greek Police Mafia. Οι πιο καχύποπτοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι η σύνδεση με το οργανωμένο έγκλημα θα μπορούσε να εξηγήσει τις ολιγωρίες και τα λάθη στη διερεύνηση της υπόθεσης της Ηλιούπολης.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ελλάς Ελλήνων Νταβατζήδων» βρήκε στην υπόθεση της Ηλιούπολης την καλύτερη εφαρμογή του.

rednblack.gr/