Η έρευνα του Spiegel για τη νησίδα και την μικρή Μαρία

Η έρευνα του Spiegel για τη νησίδα και την μικρή Μαρία

  • |

Το θέμα 38 προσφύγων του Έβρου και της μικρής Μαρίας επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την έρευνα του Spiegel.

Η ελληνική κυβέρνηση και μαζί τα εντεταλμένα τρολ της, χρησιμοποιώντας επιλεκτικά διάφορα σημεία της έρευνας, επιμένουν πως η μικρή Μαρία δεν υπάρχει, ότι είναι ένα ψεύδος και ζητάει από την αντιπολίτευση να ζητήσει συγνώμη!

Αποσιωπούν όμως με απίστευτο κυνισμό το πρώτο σκέλος της υπόθεσης: Ότι το όλο θέμα ξεκίνησε με την παραμονή επί πολλές ημέρες σε νησίδα του Έβρου εν μέσω καύσωνα 38 προσφύγων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών. Αποσιωπούν ότι τότε οι υπουργοί Μηταράκης και Θεοδωρικάκος ισχυρίζονταν πως «η νησίδα είναι τουρκικό έδαφος» και πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μεταβεί εκεί, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι… εισβάλει σε ξένη χώρα. Η έρευνα του Spiegel αποδεικνύει ότι αυτό ήταν μέγα ψεύδος.   

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Διαβάζουμε από το Spiegel σχετικά:

«Ήταν οι πρόσφυγες σε ελληνικό ή τουρκικό έδαφος;

Αυτή η ερώτηση είναι τόσο σημαντική γιατί από αυτή εξαρτάται ποιο κράτος έπρεπε να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναζητούσαν προστασία και οι οποίοι εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού. Επιπλέον, η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη της Ε.Ε., δεσμεύεται από το διεθνές δίκαιο να δώσει τη δυνατότητα διαδικασίας ασύλου, όταν οι μετανάστες εισέρχονται εδώ για πρώτη φορά στην Ε.Ε. και ζητούν προστασία. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν πρόκειται για το αν η χώρα αρνήθηκε στους πρόσφυγες το βασικό τους δικαίωμα. Στο πρόσφατο παρελθόν αυτό συνέβη επανειλημμένως κατά μήκος των ελληνο-τουρκικών συνόρων…». Από εδώ ξεκινάμε. Το Spiegel αναφέρει ότι η Ελλάδα παραβίασε βασικά δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και μάλιστα κατ’ επανάληψη.

Γράφει το Spiegel: «…Το νησί δεν έχει μήκος ούτε ενός χιλιομέτρου και, από μερικές θέσεις, απέχει μονάχα μερικά μέτρα από την ελληνική ηπειρωτική χώρα. Πλησίον βρίσκεται σκοπιά των ελληνικών Υπηρεσιών προστασίας συνόρων. Το επιχείρημα της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι ούτως ή άλλως οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί, επειδή το νησί Κισσάρι είναι εν μέρει και τουρκικό, ακούγεται κυνικό. …Επιπλέον, στην απάντησή της προς το Spiegel η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι η Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού είναι αρμόδια να προσδιορίσει πού βρίσκονται τα σύνορα. Η Υπηρεσία ανακοίνωσε, για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2022 ότι το νησί Κισσάρι είναι μοιρασμένο -αλλά ένας χάρτης στην ιστοσελίδα εξακολουθεί να το παρουσιάζει ως εξ’ ολοκλήρου ελληνικό…».

Είναι βέβαιο λοιπόν ότι οι πρόσφυγες ήταν σε ελληνικό έδαφος και η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη από το διεθνές δίκαιο να τους βοηθήσει. Από την άρνησή της ξεκίνησαν όλα. Αν δεν συνέβαινε αυτό, το θέμα με την νεκρή ή όχι μικρή Μαρία δεν θα προέκυπτε και δεν θα διασυρόταν η Ελλάδα, που συνεχίζει να διασύρεται με τις παράνομες επαναπροωθήσεις τις οποίες αναφέρει και η έρευνα του Spiegel.

Μετά απ’ αυτό το Spiegel προχωράει στο δεύτερο ερώτημα: «Υπήρχε η Μαρία; Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν…», συμπεραίνουν οι ερευνητές του Spiegel, οι οποίοι κστσφεύγουν σ’ αυτό συμπέρασμα γιατί δεν κατάφεραν να έχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της μικρής Μαρίας. Και αφού δεν έχουν αποδείξεις μιλούν για «ενδείξεις» (όχι αποδείξεις) ότι στην απελπισία τους οι πρόσφυγες «θα μπορούσαν» να χρησιμοποίησαν ένα «ψέμα» για να σωθούν. ΥΠΟΘΕΣΗ κάνουν!

Ποιοι τώρα κραυγάζουν και σκίζουν τα ιμάτιά τους για το μέγα ψεύδος εγκαλώντας τους αλληλέγγυους και την αντιπολίτευση; Αυτοί που παραβίασαν και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αυτοί που αρνούνται το άσυλο, που αφήνουν 38 ανθρώπους με μικρά παιδιά σε μια (αποδεδειγμένα πλέον) ελληνική νησίδα μέσα στον καύσωνα, που διασύρουν κατά συρροή τη χώρα με τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, φωνασκούν ζητώντας και τα ρέστα αυτοί που ακολουθούν πολιτικές Σαλβίνι.

Σημειώνουμε ότι κανένα από τα “πετσωμένα” ΜΜΕ δεν αναφέρει το σημείο της έρευνας όπου επισημαίνεται πως «στις καταθέσεις των γονιών και άλλων προσφύγων στην συνέντευξή τους για το άσυλο μιλούν για το θάνατο του παιδιού, παρότι δέχτηκαν πιέσεις ν’ αλλάξουν την κατάθεσή τους.».

Ούτε για το γεγονός ότι οι γονείς της (υπαρκτής ή όχι) Μαρίας εξακολουθούν να βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η «αρχηγός» των 38 προσφύγων βρίσκεται πλέον στην Γερμανία: «Το πώς η Baidaa S. (φωτογραφία) κατάφερε να αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα για να πετάξει στη Γερμανία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να εξηγηθεί», αναφέρει το Spiegel.

Πολλά τα σκοτεινά σημεία, αλλά ένα είναι απολύτως σαφές: Η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στο προσφυγικό παραβαίνει το διεθνές δίκαιο και εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό διεθνώς…

http://artinews.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος