Υπέρ της χρήσης λιγνίτη και της εξόρυξης φυσικού αερίου το ΚΚΕ;

Υπέρ της χρήσης λιγνίτη και της εξόρυξης φυσικού αερίου το ΚΚΕ;

  • |

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου παρακολουθήσαμε την ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ στο Βόλο, με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για το λαό – κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας.

Στην εκδήλωση αναλύθηκαν πολλές και σημαντικές πτυχές του θέματος. Όπως ότι η κατασκευή μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσα στον κόλπο του Παγασητικού συνιστά τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Μαγνησίας, ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβη την ενέργεια και την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι εφοπλιστές και άλλοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βγάζουν αμύθητα κέρδη και ότι η παραγωγή και διανομή της ενέργειας πρέπει να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία και να πάψει να είναι μέσο κερδοσκοπίας των καπιταλιστών.

Με όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε.

Όμως, ο κ. Ζορμπάς, συνοψίζοντας τις λύσεις που προτείνει το ΚΚΕ για το ενεργειακό είπε ακόμη ότι:

«…το ΚΚΕ διεκδικεί την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων…»

και ότι:

«…το ΚΚΕ φέρνει στο προσκήνιο την δυνατότητα και αναγκαιότητα της αξιοποίησης του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών: λιγνίτη, υδρογονανθράκων, γεωθερμίας, των ΑΠΕ …».

Από την πλευρά του, ο κ. Λημνιός ανάμεσα σε άλλα είπε ότι:

«…ο λιγνίτης και η τύρφη υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια σε μεγάλες ζώνες και θα μπορούσε η ελληνική οικονομία να είναι αυτοδύναμη για τα επόμενα 150 χρόνια σύμφωνα με μελέτες που είναι έγκυρες και ήταν στη διάθεση της ΔΕΗ όσο ήταν κρατική εταιρία…»  

Πρόκειται για θέσεις που είναι λαθεμένες και επικίνδυνες!

Η κλιματική αλλαγή

Ο λιγνίτης (άνθρακας) είναι από τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα σε ότι αφορά την έκλυση διοξειδίου του άνθρακα και όχι μόνο. Η διεθνής αύξηση της χρήσης του άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που συμβαίνει διεθνώς αυτή τη στιγμή, έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε ότι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας της γης (το φαινόμενο του θερμοκηπίου).

Το φυσικό αέριο είναι επίσης ορυκτό καύσιμο που εκλύει διοξείδιο του άνθρακα όταν καίγεται, παρότι λιγότερο απ’ ότι ο άνθρακας και το πετρέλαιο, ενώ λειτουργεί και το ίδιο ως αέριο του θερμοκηπίου όταν διαφεύγει στο περιβάλλον. Επιπλέον, η υποθαλάσσια εξόρυξη του εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το οικοσύστημα των θαλασσών, ειδικά σε περιπτώσεις όπως το Αιγαίο και το Ιόνιο (κλειστές θάλασσες, με πολλούς σεισμούς κοκ). Ενώ τέλος δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι άρχουσες τάξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι έτοιμες να κάνουν ακόμα και πόλεμο για τον έλεγχο αυτών των κοιτασμάτων.

Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή, με δραματικό τρόπο, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής/κρίσης. Η πλειοψηφία των επιστημόνων που ασχολούνται με το περιβάλλον έχουν σημάνει συναγερμό και προειδοποιούν ότι το μέλλον μας απειλείται. Και σαν μοναδική απάντηση προτείνουν την άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, την αντικατάστασή τους από πραγματικά πράσινη ενέργεια, την προστασία των δασών και των ωκεανών κα. 

Ανικανότητα του καπιταλισμού να κάνει την πράσινη μετάβαση

Οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις, παρά τα μεγάλα λόγια στις διεθνείς διασκέψεις (COP) είναι ανίκανες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα επειδή λειτουργούν με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Σαν αποτέλεσμα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται αντί να μειώνονται και η παγκόσμια υπερθέρμανση επιταχύνεται!

Ακόμη κι όταν οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις μιλάνε για «πράσινη ανάπτυξη» αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι τα «πράσινα» κέρδη και όχι το περιβάλλον. Γι’ αυτό και οι «πράσινες» επενδύσεις συχνά καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της προστασίας του, όπως για παράδειγμα γίνεται με τα αιολικά πάρκα στις κορυφές των βουνών. 

Είναι λοιπόν δυνατόν το ΚΚΕ, και οι σύμμαχοί του, να παραβλέπουν όλα τα παραπάνω, που τα ξέρουν πλέον και τα μικρά παιδιά, και να προτείνουν επιστροφή στο λιγνίτη, δηλαδή στο πιο βρώμικο από τα ορυκτά καύσιμα;

Να διευκρινίσουμε βέβαια, ότι αυτές τις προτάσεις το ΚΚΕ τις αναφέρει τόσο ως άμεση λύση, όσο και στην προοπτική των εθνικοποιημένων-κοινωνικοποιημένων εταιρειών ενέργειας, οι οποίες να χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη τον άνθρακα (στη μορφή του λιγνίτη, του φυσικού αερίου κλπ).

Όμως, ακόμα και αν οι εξορύξεις ήταν κοινωνικοποιημένες και όχι καπιταλιστικές, δεν θα συνιστούσαν απειλή για το περιβάλλον της περιοχής και για τον πλανήτη συνολικά; Ή μήπως τελικά δεν υπάρχει καν κλιματική κρίση όπως φαίνεται να υπονοεί το ΚΚΕ, αφού στο πανελλαδικό συνέδριο του ΠΑΜΕ τον Ιούλιο του 2022 η εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας έκανε λόγο για «…αμφισβητούμενη θεωρία της “ κλιματικής κρίσης” …» (βάζοντας τις λέξεις κλιματική κρίση σε εισαγωγικά);

Πρόκειται για αντιλήψεις που μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο κίνημα!

Η ανωτερότητα της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, σε συνθήκες εργατικού-κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης (δηλαδή η εργατική δημοκρατία και ο σοσιαλισμός) συνίσταται στο ότι μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματικά η «πράσινη μετάβαση», με σεβασμό στο περιβάλλον, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών. Και όχι φυσικά στο ότι έτσι θα έχουμε φθηνή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα!

/xekinima.org/