Μυστικά επιτυχίας

Μυστικά επιτυχίας

  • |

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο (ή δεύτερου ή τρίτου, κατά περίπτωση) Τζεφ Μπέζος; Είναι βέβαιο ότι έχουν γραφεί καμιά 20αριά διαφορετικές εκδοχές για το μυστικό της επιτυχίας του, που συμπυκνώνεται στην περιουσία των 200 δισ., αλλά ιδού το τελευταίο, όπως το αποκαλύπτει η σύντροφός του Λόρεν Σάντεζ: «Ο Τζεφ αφήνει πάντα τους υπαλλήλους του να μιλάνε πρώτοι κι αυτός μιλάει τελευταίος. Αυτό είναι ένα βασικό μυστικό επιτυχίας για κάθε καλό μάνατζερ».

Γιάννης Κιμπουρόπουλος

Υποθέτουμε ότι αυτό κάνουν αυτή την περίοδο οι μανατζαρέοι της Amazon με τους 18.000 υπαλλήλους της που τελούν υπό απόλυση: τους αφήνουν να μιλούν πρώτοι, αλλά οι ίδιοι θα μιλήσουν τελευταίοι, με το χαρτί της απόλυσης. Επιτυχία εγγυημένη.

Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της Microsoft, της Apple, της Facebook και των μυθικών ιδιοκτητών τους; Ποιο είναι το μυστικό του Ινδού Γκόταμ Αντάνι με την περιουσία των 200 δισ. δολαρίων και ποιο το μυστικό της επιτυχίας του «αλογομούρη ακτιβιστή» Νάθαν Άντερσον, που συρρίκνωσε την περιουσία του Αντάνι στο μισό, χωρίς να μας πει πόσο αύξησε τη δική του; Ποια είναι τα μυστικά της επιτυχίας της Shell, της BP και όλων των πετρελαϊκών που ανακοινώνουν τα υψηλότερα κέρδη της ιστορίας τους; Ποιο είναι το μυστικό των τραπεζών που μετέτρεψαν την πληθωριστική κρίση σε εφαλτήριο απογείωσης των μεγεθών τους;

Με λίγα λόγια: ποιο είναι το μυστικό των παντός καιρού ελαχίστων υπερπλουσίων του κόσμου που ακόμη και στις χειρότερες κρίσεις γίνονται πλουσιότεροι εις βάρος των δισεκατομμυρίων φτωχών που γίνονται φτωχότεροι;

Κάθε υπερπλούσιος του κόσμου και κάθε χρυσός μάνατζερ έχει τον δικό του προσωπικό μύθο επιτυχίας. Από την τυχερή δεκαρούλα του Σκρουτζ μέχρι το τάχα συμμετοχικό μάνατζμεντ της Google, όλοι τους αφηγούνται σε παραλλαγές το ίδιο πάνω-κάτω παραμύθι. Το οποίο όμως αποκρύπτει το μόνο πραγματικό, κοινό μυστικό επιτυχίας τους, εκφρασμένο σε τρεις λέξεις: απληστία, αρπακτικότητα, (νομότυπη) κλοπή.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος