Χόρχε, Predator, Cambridge Analytica: Η δημοκρατία σε κίνδυνο

Χόρχε, Predator, Cambridge Analytica: Η δημοκρατία σε κίνδυνο

  • |

Ακόμη και η κολοβή αστική δημοκρατία κινδυνεύει. Cambridge Analytica, Predator, Jorge, NSA, επισυνδέσεις-ΕΥΠ, υποκλοπές, χάκινγκ, παραπληροφόρηση, θεωρίες μίσους, κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων, δολοφονία χαρακτήρων με ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης (στην Ελλάδα είναι σχεδόν πλήρως ελεγχόμενα από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα) και τον «στρατό» από ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα (χιλιάδες ro-bots), που βομβαρδίζουν καθημερινά με ειδήσεις και σχόλια τα οποία λόγω της τεράστιας επανάληψης αποκτούν τη δύναμη της «αλήθειας»!

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Η εξέλιξη θέτει τη δημοκρατία σε κίνδυνο. Η ποικιλότροπη «νόθευση» της εκλογικής διαδικασίας και η ανάπτυξη ενός νέου ολοκληρωτισμού καθώς και ενός μετανεωτερικού, ψηφιακού φασισμού, είναι πλέον επί θύραις. Σε 33 χώρες η ισραηλινή εταιρεία Team Jorge επηρέασε την εκλογική διαδικασία υποκλέπτοντας μέηλ, συκοφαντώντας τους πολιτικούς αντιπάλους των πελατών της, παραπληροφορώντας, στέλνοντας εκατομμύρια αυτοματοποιημένα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, κάνοντας «δολιοφθορές» κ.ά.

Οι διάφορες «εταιρείες» της «μαύρης» πολιτικής επιρροής συνεργάζονται μεταξύ τους. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσιεύει την είδηση της συνεργασίας της ισραηλινής εταιρείας «Χόρχε» με την γνωστή για το σκάνδαλο της χρήσης εκατομμυρίων λογαριασμών του Fb, Cambrige analytica!

Στην Κένυα ο λογαριασμός υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές στην τηλεφωνική εταιρεία Telegram παραβιάστηκε. Η περίπτωση της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Ο Rachid M’Barki, ένας από τους μακροβιότερους παρουσιαστές γαλλικού τηλεοπτικού καναλιού, τέθηκε σε «διαθεσιμότητα» καθώς αποδείχθηκε ότι συνδεόταν με την ομάδα «Χόρχε»(Jorge). Η ομάδα «Χόρχε» πουλά υπηρεσίες πειρατείας (χάκινγκ) και παραπληροφόρησης σε πολιτικούς και εταιρικούς πελάτες που θέλουν να διεξάγουν σκοτεινές εκστρατείες επιρροής. Ο Jorge, ή “J” (Ταλ Χανάν), όπως υπέγραφε πολλά από τα email του, λειτουργούσε χωριστά από την Cambridge Analytica. Αλλά η ομάδα του συντονιζόταν και εργαζόταν μαζί με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων, σε μια μυστική αποστολή που στόχευε στην επανεκλογή του τότε προέδρου της Νιγηρίας, Γκούντλακ Τζόναθαν και τη δυσφήμιση του αντιπάλου του, του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Muhammadu Buhari.

Η Cambridge Analytica και η ομάδα Jorge εργάζονταν «παράλληλα» για τον ίδιο πελάτη και συντονίζονταν (δες επισυνδέσεις ΕΥΠ και παρακολουθήσεις των ίδιων προσώπων από την Predator στην Ελλάδα).

Δεκάδες email που διέρρευσαν στον Guardian και τον Observer έριξαν φως στον κρυφό συντονισμό μεταξύ της Cambridge Analytica και της ομάδας Jorge στη Νιγηρία.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Τζόναθαν γνώριζε είτε την Cambridge Analytica είτε τις επιχειρήσεις του Team Jorge να τον επανεκλέξει γράφει ο Guardian (Ο Τζόναθαν δεν ήξερε, που θα έλεγε και ο Μητσοτάκης!).

Όμως τα email αποκαλύπτουν τις κρυφές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν την εκλογική τύχη του Τζόναθαν και τους τρόπους με τους οποίους οι δύο ομάδες, ειδικευμένες στις «μαύρες» τεχνικές της πολιτικής «πειθούς» συνδέθηκαν μεταξύ τους, με συναντήσεις στο Λονδίνο, το ελβετικό θέρετρο του Νταβός και την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Abuja. Οι επικοινωνίες φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν με τους κρυπτογραφημένους λογαριασμούς Hushmail ή με ειδικές συσκευές που χρησιμοποιούνται για ασφαλείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι δίνουν την απάντηση σε ένα μυστήριο που έχει διαρκέσει από το 2018, όταν ο Guardian και ο Observer ανέφεραν για πρώτη φορά πώς ένας «ισραηλινός εργολάβος» προμήθευσε το προσωπικό της Cambridge Analytica που εργαζόταν στις εκλογές στη Νιγηρία με εμπιστευτικό υλικό που προφανώς είχε κλαπεί από την εκστρατεία του Buhari.

Σκοτεινές τεχνικές πολιτικής πειθούς

Ο Χαναν (Χόρχε) φαίνεται να ασχολείται με τις σκοτεινές τέχνες της πολιτικής πειθούς από το 1999. Αυτό άλλαξε την Τετάρτη, όταν ο Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες που τραβήχτηκαν από τρεις ρεπόρτερ που υποδύθηκαν τους πελάτες και συνάντησαν τον Hanan (Χόρχε). Οι δημοσιογράφοι κατέγραψαν τον Hanan καθώς έκανε παρουσιάσεις, slideshow και παρουσιάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει η ομάδα του («Χόρχε») για να επηρεάσει τις εκλογές. Οι πελάτες δεν είναι απαραίτητα ένας πολιτικός, αλλά θα μπορούσε να είναι ένας πολύ πλούσιος φίλος του πολιτικού, καθώς οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι πολύ ακριβές. Τα μυστικά πλάνα καταγράφουν τον Χανάν (Χόρχε) να επιδεικνύει τεχνικές χάκινγκ σε λογαριασμούς Gmail και Telegram προκειμένου να αποκτήσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου, όπως του Buhari στην Κένυα. Επίσης αναφέρεται η δολιοφθορά στα τηλέφωνα του κόμματος All Progressives (APC) του Buhari, που  μπλοκαρίστηκαν την ημέρα των εκλογών καθώς βομβαρδίστηκαν με χιλιάδες κλήσεις! Έτσι δεν υπήρχε η δυνατότητα να λάβουν ή να κάνουν κλήσεις την κρίσιμη ημέρα των εκλογών! Οι δημοσκοπήσεις ήταν επίσης ένας τρόπος επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Μετά από αυτά, δεν είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι ενός νέου ολοκληρωτισμού; Πώς μπορούμε να απαντήσουμε σ’ αυτό το γεγονός; Ο Βιριλιό στο βιβλίο του: Η πληροφορική βόμβα, αναφέρει πως «Μετά την ατομική βόμβα και την ενεργοποίηση επί σαράντα χρόνια μιας γενικευμένης πυρηνικής αποτροπής, η πληροφορική βόμβα… θα απαιτήσει πολύ σύντομα την εγκαθίδρυση μιας νέου τύπου αποτροπής, κοινωνικής τούτη τη φορά…».

Η δημοκρατία έχει καταστεί μία επίπλαστη εικόνα… Η υπεράσπισή της είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας.

ΥΓ. Γι’ αυτό ο αγώνας για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου Τζούλιαν Άσανζ είναι αγώνας για την δημοκρατία

http://artinews.gr