«Μαύρος κύκνος» είναι οι Αγορές

«Μαύρος κύκνος» είναι οι Αγορές

  • |

Στις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε «ξαφνικά» η πανδημία και σε απάντηση επιβλήθηκε το λοκντάουν, επήλθε -μεταξύ άλλων- μέγα οικονομικό σοκ. Για να αποσείσουν κάθε ευθύνη, κυβερνήσεις και κρατικές αρχές (υγειονομικές αλλά και οικονομικές) προέβαλαν τη θεωρία του «μαύρου κύκνου».

Πάνος Κοσμάς

Η θεωρία αυτή προβάλλεται κάθε φορά που τα κράτη και οι κυβερνήσεις πρέπει να ισχυριστούν ότι δεν φταίνε, αφού πάσης φύσεως τραγωδίες και συμφορές οφείλονται σε «εξωγενή» αίτια. Η θεωρία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής -και βολική βεβαίως βεβαίως- στην οικονομία. Οπως γνωρίζουν πλέον όλοι (δαπάναις της σχετικής προπαγάνδας), κυκλοφορεί ένα υπερφυσικό υποκείμενο που λέγεται Αγορές (το Α κεφαλαίο δηλοί ιστορικό υποκείμενο), που συχνά-πυκνά «αντιδρά» παρά και ενάντια στους σχεδιασμούς και τις μέριμνες των αρμόδιων αρχών, απρόβλεπτα, «περίεργα», σχεδόν μεταφυσικά. Μια παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη θεότητα του Κακού που στήνει ενέδρες στην «ορθολογική» οικονομική διαχείριση νομισματικών αρχών, κυβερνήσεων και κρατών. Κι ύστερα, οι «υπεύθυνες αρχές» κάνουν ό,τι μπορούν για να μετριάσουν τις συνέπειες…

Ποιος φταίει για τον πληθωρισμό; Ο «πόλεμος του Πούτιν». Και ποιος φταίει για τον πόλεμο; Η «τρέλα» του Πούτιν και των «αναθεωρητικών» δυνάμεων. Ποιος φταίει για την τραπεζική κρίση – την πρώην, τη νυν, την επόμενη; Κακοί χειρισμοί που φέρνουν την τιμωρητική αντίδραση των αγορών. Και γιατί κινδυνεύουν οι καταθέσεις… όπου γης από τον κακό χειρισμό μιας τραπεζικής κρίσης σε μια μικρομεσαία τράπεζα των ΗΠΑ; Α, γι’ αυτό φταίει η «Παγκοσμιοποίηση» – άλλη ανεξέλεγκτη θεότητα αυτή, με αντιφατική φύση: πότε θεότητα του Καλού και πότε του Κακού.

Κάπως έτσι, η συζήτηση για την οικονομία αποκτά χαρακτήρα… θεολογικό: Κατά το δίλημμα «Ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του θεού ή ο θεός δημιούργημα του ανθρώπου;» τίθεται το δίλημμα «Οι κρατικές και οι νομισματικές αρχές κυβερνούν τις Αγορές και την οικονομία -οπότε ευθύνονται απόλυτα για τα καπρίτσια τους- ή οι Αγορές και η οικονομία κυβερνούν την κοινωνία των ανθρώπων;».

Πόση κακότεχνη μεταφυσική θα ανεχτούμε ακόμη από αυτούς που χρησιμοποιούν τα πιο φτηνά τρικ για να μη λογοδοτούν ποτέ;

efsyn.gr/

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.