Φράχτες-σύμβολα

Φράχτες-σύμβολα

  • |

Φράχτης στον Εβρο. Γιατί; Για να εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να μπαίνουν λαθραία στη χώρα. Λαθραία. Είναι αυτός ο πραγματικός λόγος; Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι και «δρόμοι»; Τι κάνει η διεθνής μαφία, συχνά σε συνεργασία με τις αρχές που υποτίθεται ότι φυλάνε τα σύνορα; Δεκατρείς χιλιάδες ευρώ η ταρίφα. Σε φέρνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τη Συρία μέσω Λιβάνου, Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας, Σερβίας κ.ο.κ. μέχρι τη Γερμανία, τον πιο δημοφιλή προορισμό. Στην ταρίφα συμπεριλαμβάνονται ακόμα και ξενοδοχεία διαμονής. «Στην Ουγγαρία λίγο έλειψε να μας πιάσουν οι αστυνομικοί, καθώς πηδούσαμε τον φράχτη» και μου έδειξε τη σκηνή σε βίντεο ο Ομάρ από τη Συρία. Λίγο έλειψε…

Γιατί, λοιπόν, φράχτες; Δεν είναι για την παρεμπόδιση. Είναι σύμβολα ξενοφοβίας, ξενηλασίας, ενίσχυσης του εθνικισμού και καλλιέργειας ισλαμοφοβίας. Οι φράχτες, όπως ο φράχτης της Θράκης, δεν έχουν κύριο στόχο τους πρόσφυγες. Απευθύνονται στους εντός. Μάλιστα, εν όψει των εκλογών, το ακροατήριο είναι οι ακροδεξιοί και εν γένει οι «υπερπατριώτες» ψηφοφόροι.

Ο φράχτης στον Εβρο συντηρεί, αναπαράγει και ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας, η οποία παράγει και την ξενοφοβία και την ξενηλασία. Ο Αλλος γίνεται σύμβολο επικινδυνότητας αλλά και αμφισβήτησης της δεδομένης ταξινόμησης των ανθρώπων, θόλωσης των ορίων ανάμεσα στις ταυτότητες. Κυρίως, επικίνδυνος για την εθνική καθαρότητα. Αυτό προκαλεί και τα αντανακλαστικά των ποτισμένων με το εθνικιστικό δηλητήριο μυαλών και ψυχών.

Οι φράχτες είναι μέσα μας. Και επειδή είναι μέσα μας, τους θέλουμε και γύρω μας. Μας δημιουργούν την αίσθηση της σιγουριάς και της ασφάλειας. Είναι, γι’ αυτό, χρήσιμα εργαλεία συσπείρωσης και ανάτασης «εθνικής» σε στιγμές πολιτικής κρίσης και ηθικής κατάπτωσης του έθνους-κράτους.

Για να φύγουν τα έξω τείχη πρέπει πρώτα να πέσουν τα μέσα. Κι αυτό είναι το στοίχημα.

efsyn.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος